10 Mart 2018 Cumartesi

15 Yıl Sonra 800 Milyon İnsan İşsiz Kalacak – Yapay Zekanın İnsanlıkla Olan Savaşı



15 Yıl Sonra 800 Milyon İnsan İşsiz Kalacak – Yapay Zekanın İnsanlıkla Olan Savaşı
Yapay zekanın insanlıkla olan savaşı nasıl sona erecek? Uzmanlara göre yapay zekanın bu denli gelişimi, yakın bir gelecekte insanların yaptığı bir çok mesleği de ortadan kaldıracak. Bazı iyimser uzmanlar bu sayının 800 milyon olduğunu söylerken, bazıları da 1 milyarı bulacağı görüşünde. Yapay zekanın bu kadar hızlı bir geliştirilme sürecine girmesi bir çok mesleğin daha şimdiden ortadan kalkmasına neden oldu bile. Yapay zekanın insanların sosyal ve ekonomik yaşamı üzerindeki etkisi nasıl olacak? 

 En az bir lisans sahibi olanlar yapay zekaya sıcak bakıyor

ABD’de yapılan bir araştırma da insanlara, yapay zekanın 15 yıl sonra 800 milyon insanın, şu an da yaptıkları meslekleri ortadan kaldıracağı söylenmiş ve bu durumun onları tedirgin edip, etmediği sorulmuş. En az bir lisans sahibi olanların %85’i bu durumdan tedirgin olmadıklarını söylemiş. Ancak genelleme de ise her 4 kişiden biri, yapay zekaların insanları işsiz bırakacağı konusunda korku duyuyor. 

 Eğitim düzeyi daha az olan ülkeler, yapay zekadan daha çok korkuyor

Eğitim düzeyi daha az olan ülkelerde, yapay zekanın, insanların mesleklerini ellerinden alacağı düşüncesinden tedirgin olanların sayısının daha fazla. 

 Teknolojinin ortadan kaldıracağı meslekler

Özellikle özel bir eğitim gerektirmeyen veya da vasıfsız olan bir çok meslek, yakın bir gelecekte yapay zekalar tarafından yapılacak. Bu mesleklerin başında çevre temizliği ve inşaat işçiliği gibi meslekler yer alıyor. Bu meslekler yakın gelecekte yok olacağı gibi yapay zekalar sayesinde çok daha az sayıda insan tarafından, daha hızlı ve daha az maliyetli olarak yapılacak. 

 Cerrahi operasyonlar yapay zeka tarafından yapılacak

Sadece vasıfsız işçiler değil, cerrahlar da yapay zekanın etki alanına girecek. Ancak bu durumu en çok isteyen guruplardan biri de cerrahlar. Çünkü yapay zeka sayesinde ameliyat sırasında hata payı minimuma düşürülebilecek. Bu da daha fazla insanın hayatta kalacağı anlamına geliyor. 

 Yapay zeka insanları işsiz mi bırakacak?

Tarihe baktığımızda, İnsanoğlunun yaptığı her teknolojik gelişmenin kısa bir sürede belirli meslekleri ortadan kaldırdığını biliyoruz. Fakat bu durum her zaman insanlığın yararına olmuştur. En bilinen örnek olan bilgisayarın bulunması ve yaygınlaşmaya başlamasıyla işsiz kalacağını düşünen bir çok insan olmuştur. Ama geldiğimiz nokta da bilgisayarlar hayatımızın her alanına girmiş ve bilinenin aksine çok daha kalabalıklaşan insanlık için eskisinden daha fazla iş imkanı yaratmıştır. 

 Yapay zeka karşısında işsiz kalan insanlar ne yapacak?

Her yeni teknoloji zaman içerisinde kendi mesleklerini yaratmıştır. Bu durumda da yapay zeka hayatımıza girerken aynı zamanda da yeni meslekler yaratmaya da devam edecek. 

Yapay zekanın insanlığa yararı

İnsanoğlunun kullanım amacından dolayı bazı kötü yönde etkiler bırakan teknolojiler olsa da, teknolojinin getirdiği her yenilik insan hayatını olumlu yönde geliştirmiştir. 

 Kaynak: Mor Çizme - Mor Çizme Teknoloji - Mor Çizme İlginç

Chia Tohumu Zararları | Kullanmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün



Chia Tohumu Zararları | Kullanmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün
Özellikle kilo problemi yaşayan ve diyet yapan insanların yakından tanıdığı chia tohumu zararları ve olumsuz sonuçları ile sağlığımızı tehdit eden bir gıdaya dönüşebilir. Son yıllarda bilinçli, bilinçsiz bir çok kişiden duymaya alıştığımız chia tohumu kavramı iyice dilimize takıldı. Chia tohumu zararları hakkında yapılan araştırmalara göz attığınızda ise kullanmadan önce tekrar ve tekrar düşünmek durumda kalacağız. Çağımızın en yaygın sağlık problemlerinden biri olan Obezite ile birlikte hayatımıza bir çok kavram da girmeye başladı. Chia tohumunda bunlardan biri. Acaba göründüğü kadar masum mu? 

 Chia tohumu nedir?

Chia bitkisi kökleri Maya Uygarlığı’na kadar dayanan bir bitki. Sadece tohumlarını kullandığımız bu bitki hayatımıza gireli fazla bir zaman olmadı ama kullanım alanı hızla yaygınlaştı. İçeriğinde omega-3 barından Chia tohumu özellikle diyat yapanlar tarafından da zayıflamak için kullanıyor. Ancak bilimsel veriler ve chia tohumu zararları hakkında yapılan araştırmalar bu söylentileri yalanlar nitelikte. 

 Chia tohumu zararları – 48 gram sınırı

Hehangi bir hastalığı bulunmayan, her hangi bir şekilde ilaç kullanmayan insanlar için günlük tüketim sınırı sadece 48 gram. Omega-3 içeriyor ama bu sınır aşıldığında kalbe ve insan sağlığına olan etkileri pek iç açıcı değil. 

 Chia tohumu zararları – kan basıncında düşüş

Her hangi bir hastalığı bulunmayan insanlar için dahi 48 gram sınırı aşıldığında kan basınıcını düşürerek kanı sulandırmaya başlıyor ve kanamalara neden oluyor. Kanı sulandırdığı için bu kanamaların durmasını da güçleştiriyor. Chia tohumu zararları sadece bunlarla sınırlı değil. 

 Chia tohumu zararları – Alerjik reaksiyonlar

Özellikle belirli konularda alerjisi bulunan insanların muhakkak doktorlarına danışması gerekiyor. Chia tohumunun alerjik reaksiyonlara sebep olduğu kanıtlanan bilimsel veriler arasında. 

 Chia tohumu zararları – Gastrointestinal problemler

Gastrointestinal problemlere neden olan chia tohumu, diyet yapayım derken daha farklı sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Özellikle gastrointestinal problemler yaşayanların doktorlarına danışmadan kullanmaları, daha kötü sonuçlar doğuracaktır. 

 Chia tohumu zararları – Zayıflatmaz

Özellikle chia tohumu kullanarak zayıflayacağını düşünen kişiler tamamen yanılıyorlar. Obezite konusunda en çok araştırma yapan ülke olan ABD, bu konudaki araştırmalarında kesin olarak chia tohumunun zayıflatmadığı sonucuna vardı. Sadece tokluk hissi yaratan bitki, kesinlikle zayıflamanıza yardımcı olmuyor. Bahsettiğimiz tokluk hissi de yulaf ve keten tohumunun yarattığı tokluk hssinden daha fazla değil. 

 Chia tohumu zararları – Prostata yol açar

Bazı bünyelerde ve fazla kullanımı sonrasında prostat hastalığına neden olur. Bunun sebebi ise içeriğinde bulunan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin yüksek Alfa Linoleik Asit (ALA) özelliğidir. 

Doktor kontrolünde kullanın

Şeker hastaları, hamileler, süt ve süt ürünlerinde bulunan Laktoz şekerine alerjisi olanlar, kalp ve tansiyon vb. Sağlık problemleri olanlar kullanmadan önce muhakkak doktorlarına danışmaları gerekiyor. Bu tür sağlık problemleriniz varsa doktor onayı almadan kesinlikle kullanmayın. Ayrıca kesin olan bir şey var ki, son zamanlarda aşina olmaya başladığımız bu bitkinin kesin olarak hiç bir zayıflatıcı etkisinin olmadığı. Eğer amacınız sadece tokluk hissi ise yulaf ve eten tohumu gibi alternatifler zaten önünüzde mevcut.

Kaynak: Mor Çizme - Mor Çizme Sağlık - Mor Çizme İlginç