12 Şubat 2018 Pazartesi

Black Mirror Konusu



Black Mirror Konusu

4 Aralık 2011 tarihinde ilk bölümü ile yayınlanan Black Mirror konusu itibari ile drama, macera, hiciv ve bilim kurgu içerikli bir dizidir. Birinci ve ikinci sezonlarında 3 er bölüm olmak üzere sadece 6 bölüm yayınlanan dizi yakaladığı popülerite ile 2016 yılında Amerikan Netflix tarafından satın alınmış ve 3. Sezonu itibariyle de bu kanalda yayınlanmaya başlanmıştır. İlk olarak bir İngiliz dizisi olarak yayın hayatına başlayan dizi sonrası ünlü yazar Stephen King tarafından da övgü almayı başarmıştır. Ünlü oyuncu Robert Downey, Jr. İse ‘The Entire History of You’ adlı bölümden esinlenerek bir sinema filmi çekmeyi düşündüğünü dile getirmiştir. 

 Black Mirror Konusu

Türkçe karşılığı ‘kara ayna’ olan Black Mirror konusu, genel anlamda bilim kurgu içeren bölümleriyle teknolojinin ilerde gelebileceği boyutlarda insanlar üzerinde nasıl etkiler bırakabileceğini konu alıyor. Teknolojinin ilerleyen yıllarda olabilecek kullanımından, sosyal medyanın insanlar üzerinde oluşturduğu etkilere ve bunların nelere yol açabileceğine kadar bir çok konu, dizinin bölümleri içerisinde izleyiciyle buluşuyor. Bölümlerde yer alan bilim kurgunun da çok yakın bir geleceği yansıtması ise, gerçekliği biraz daha ön plana çıkarıyor. 

 Teknoloji bağımlılığı

Teknoloji bağımlılığı günümüzün en hızlı yayılan hastalıkları arasında. Sosyal medya platformlarından oyun konsollarına kadar bir çok teknoloji ürünü, aslında birbirleri arasında da gerçeklik duygusunu yansıtma yarışı veriyorlar. Kabul etsek de etmesek de işin aslı bu. Durum böyle olunca en çok yatırım yapılan sektörlerin bilişim ve teknoloji üzerine olduğuna şaşırmamak lazım. Black Mirror konusu itibari ile de işte tam da bu noktaya dokunmaktan çekinmiyor. Yakın bir gelecekte hayatımıza girmesinden memnun olacağımız yapay zekalardan ve ardı arkası kesilmeyen dijitalleşme yarışının aslında hayatımızda nasıl tehlikeli sonuçları da doğurabileceğini anlatmaya çalışıyor. 

 Teknolojinin insanlar üzerinde etkisi

Dizinin yapımcıları arasında bulunan ve aynı zamanda birçok bölümün senarist koltuğunda da gördüğümüz Charlie Brooker ve ekibinin geliştirdiği kurgular sayesinde, ilerleyen yıllarda hayatımıza girmesi muhtemel yeni teknolojilerin günlük yaşamımıza getireceği kolaylıkları bilim kurgu fikirleriyle işlerken, bölüm sonlarında bu teknolojilerin yanlış amaçlarla kullanılabileceğini ve hatta böylesine gelişmiş teknolojilerin aslında hayatımızı kolaylaştırmak yerine, bazen bizi tembelleştirdiğini, bazen kötü huylarımızı gün yüzüne çıkardığını, bazen de bilmememiz gereken şeyleri öğrenmemize sebep olacağını ve doğal olarak olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de drama fikirleriyle işlemiştir. Black Mirror 2012 yılı Kasım ayında düzenlenen Emmy Ödülleri’nde ‘En İyi Televizyon Dizisi veya Minidizisi’ dalında ödül kazanmayı da başardı. Şu ana kadar dizide 4 sezon, 18 bölüm ve 1 özel bölüm yayınlandı. 

 Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder