1 Şubat 2018 Perşembe

Martell Hanesi Tarihi Game Of Thrones



Martell Hanesi Tarihi Game Of Thrones
Martell hanesi tarihi kurucusu bir Andal maceraperesti olan Morgan Martell tarafından kurulmuştur. Soyları Andallara dayanan aile, Westeros’un en güneyinde yer alan Dorne bölgesinin yönetimini elinde bulundurur. Hane ilk olarak Yeşilkan’ın ağzı ve Kırık Kol denilen bölgeler arasında kurulmuştur. Game Of Thrones dünyasında yer alan Westeros Kıtası’nın içinde çöl barındıran tek bölgesidir.

 Martell Hanesi Tarihi

Martell hanesi tarihi geçmişinde, Nymeria savaşı ile Dorne bölgesinin yöneticisi olmuştur. Savaş sonrasında Nymeria, Mors Martell ile evlenmiş ve bu şekilde Dorne bölgesinin yöneticisi olmuşlardır. Diğer hanelerden çok farklı gelenekleri ve yapıları olan aile üyeleri kendilerini prens ve prenses olarak tanımlarlar. Fatih Aegon istilası sırasında ele geçiremediği tek ailedir. Martell hanesi diğer bölgelerin aksine farklı bir savaş yöntemi izlemişlerdir. Açık alanda Targaryen ordusu ve ejderhaları ile çarpışmak veya da yenilgiyi kabul etmek yerine gerilla taktiğini uyguladı. Sürekli ve ara ara baskınlar düzenleyip saklandılar. Ejderhalar ve kalabalık Targaryen ordusu onları bulamadı ve çok ağır kayıplar verdi. 1. Dorne Savaşı’nda Fatih Aegon’ın kardeşi ve karısı olan Rhaenys Targaryen, ejderhası Meraxes ile birlikte hayatını kaybetti. Bunun üzerine de asla istila edilemediler. Bir çok denemenin ardından Baelor Targaryen küçük kız kardeşi Daenerys ile Mariah Martell’i evlenirerek, Dorne bölgesini krallığa bağlamayı başardı. Bu dönemden sonra da Martell hanesi Dorne Prensi ünvanını aldılar ve Targaryen hanesi ile de evlilik bağı kurdular. 

 Martell hanesi bayrağı

Martell hanesi bayrağı Dorne bölgesinin de tüm coğrafi özelliğini yansıtmaktadır. Martell hanesi bayrağı içerisinde, çöl ve sıcağı temsilen turuncu zemin üzerine çizilmiş kızıl bir güneş ve ortasından geçen sarı renkli bir mızrak yer alır. Martell hanesi sözleri ‘eğilmez, bükülmez, kırılmaz‘dır. Sözleri ailenin ve bölgenin zor istila edilmesini temsil eder niteliktedir. Görünüş olarak da diğer hanelerden ayrılırlar. Sıcak kanlı ve çapkınlıkları ile ünlü olan aile üyeleri, görünüş itibariyle koyu renk göz rengine ve lüleli koyu saç yapısına sahiptirler. Ciltleri ise koyu esmer veya siyahi renge yakındır. Genel olarak mızrakla savaşmayı tercihe derler. 

 Robert’ın isyanı

Robert’ın isyanı olarak bilinen savaşta, Prenses Elia Martell prens Rhaegar ile evliydi. Bu yüzden Targaryen hanesi tarafında yer aldılar. Ancak isyan sonrası olanlar kadar isyan öncesi de önemlidir. Tywin Lannister kızı Cersei ile prens Rhaegar Targaryen arasında bir evlilik planlıyordu. Lannister ailesine yapılan bir ziyaret sırasında aileler arası evlilikler konuşulacaktı. Ancak Martell ailesi ziyarete geldiğinde saygısızlığa uğradılar. Tywin Lannister bir kaç hafta boyunca onları umursamaz bir tavır sergiledi ve daha sonra prenses Elia için o sırada cüce bir bebek olan Tyrion Lannister’ı önerdi. Martell hanesi bu durumu kabul etmedi ve sonrasında da Tywin Lannister’ın kızını evlendirmeyi düşündüğü Rhaegar Targaryen ile Elia evlendi. Robert’ın isyanının başarı ile sonuçlanmasını hemen ardından Prenses Elia Martell ve çocukları Lannister hanesi tarafından öldürüldü. Dorne bölgesi ve Martell ailesi hala bu olayın yasını tutmaktadır. Kral Robert tahta geçtikten sonra ise Dorne ile savaş olmamıştır. Bağlılık yemini eden Martell hanesi, buna rağmen diğer hanelerle olan bağlarını mümkün olduğunca zayıflatmıştır.

 Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder