7 Şubat 2018 Çarşamba

Türk Dizilerinin Asıl Problemi Ne? Yerli Dizilerle Yabancı Diziler Arasındaki Farklar



Türk Dizilerinin Asıl Problemi Ne? 
Yerli Dizilerle Yabancı Diziler Arasındaki Farklar
Yerli dizilerin giderek biraz daha kaliteden uzaklaştığı ülkemizde, yerli diziler ve yabancı diziler arasındaki farklar da iyice gözümüze batmaya başladı. Genel olarak yerli dizilerde yaşanan sıkıntıları özellikle ABD ve İngiltere gibi ülke yapımları ile kıyasladığımızda arada uçurumlar kadar fark olduğunu görüyoruz. Peki, Türkiye’deki dizi sektörü neden kaliteli yapımlar çıkaramıyor? Bütçe faktörü tabii ki önemli. Ancak bütçe faktörünü dışarı çıkardığımızda da yine çok büyük farklılıklar göze çarpmaya devam ediyor. Kıyaslama için ABD ve İngiltere yapımları örnek olarak alınmıştır. Yerli diziler içerisinde yer alan bazı başarılı yapımlar bu kıyaslamanın dışındadır. 

 Anlam ve içerik

Yabancı diziler içerik ve kalite bakımından toplumsal açıdan bir anlam ve farkındalık barındırmak zorundadır. Ancak yerli yapımlarda para kazandırıyor olması yeterlidir. 

 Orjinal senaryolar

Yabancı yapımlarda, dizi yayına girmeden önce kesinlikle orjinal bir senaryoya sahip olup olmadığına dikkat edilir. Türk dizilerinde ise sipariş üzerine yazılan senaryolar ön plandadır. 

 Süre ve kalite

Yabancı dizilerde, çok güçlü olan senaryo ve kurgu, mümkün olan en kısa sürede anlatılmak zorundadır. Yerli dizilerde ise basit ve sürekli tekrar eden sıradanlığı uzatmaya yönelik yapım zorunluluğu vardır. 

 Gerçeklik

Yabancı dizilerin senaryoları, gerçeklik ve mantıksal açıdan tutarlıdır. Gerçekliği yansıtmak zorundadır. Ancak yerli dizilerin bırakın senaryolarını, her bir bölümde gerçeklik ve tutarlılıkla ilgili bir çok hata yapılır. Yani olması gereken gerçeklik, çok da önemli değildir. 

Yapım kalitesi

Yabancı yapımların tamamında mümkün olan en kaliteli işi ortaya çıkarma eğilimi vardır. Yerli dizilerde ise kalite yerine, yapımın hızlı bir şekilde yayına yetişmesi daha önemlidir. 

İzleyiciye verilen değer

Yabancı dizilerde, hemen hemen tüm karakterler izleyicinin empati yeteneği üzerine oyunculuk sergilerler. Kurgu da yine aynı kriterler de oluşturulur. Dizi izleyicisinin tepki ve yönlendirmeleri yabancı yapımlar için çok önemlidir. Bire bir olarak dizinin başarısını etkiler. Yerli yapımlarda ise izleyicinin ne düşündüğü önemli değildir. İzleniyor olması dizinin devam etmesi için yeterli bir sebeptir. 

 Yapımcıların yaklaşımı

Yabancı dizilerin çok daha fazla bütçeleri olduğu halde, daha az reklam gösterimi yaptığını ve süreleri daha kısa tuttuklarını biliyoruz. Aslında kısa yada fazla bütçe olayı değil bu. Olması gereken standartlar bunlar zaten. Az ama kaliteli reklam almak da bu durumun içerisinde. Yerli yapımlarda ise durum tamamen farklı. Türk TV kanallarının dizi arası reklam değil de, reklam arası dizi gösterdiklerini biliyoruz. Tüm farklılıkları bir arada düşündüğümüzde neden 10 saniyelik sahne için 30 dakikaları bulan reklam süreleri ve tekrarları izleyiciye sunduklarını daha net anlayabiliriz. Ama işin daha vahim tarafı, reklam verenlerin bu düzene uyup, reklamlarının izlendiğini zannetmeleri.

Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder