12 Şubat 2018 Pazartesi

Game Of Thrones Haneleri Hangi Ülkeleri Temsil Ediyor



Game Of Thrones Haneleri Hangi Ülkeleri Temsil Ediyor
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir izleyiciyi yakalayan diziyi hayranlıkla izliyoruz ama acaba Game Of Thrones haneleri hangi ülkeleri temsil ediyor diye hiç düşündünüz mü? Dizide yer alan bölgeler ve haneler hem görünüş, hem kültürel, hem de karakteristik özlelikleri ile birbirlerinden tamamen farklılar. Bunlardan yola çıkarak Game Of Thrones haneleri hangi ülkeleri temsil ediyor diye düşündük ve günümüz Game Of Thrones hanelerini belirlemeye çalıştık. Ancak Mor Çizme dizi – film kategorisi editörleri içeriği hazırlarken yazar Martin’in senaryoyu (kitap serisini) yazarken 2. Dünya Savaşı’ndan etkilenerek bu eseri yaratmış olabileceğini fark etti. İşte, Game Of Thrones dizisine bakış açınızı değiştirebilecek bir içerik; Game Of Thrones haneleri hangi ülkeleri temsil ediyor. 

 Targaryen Hanesi – Almanya

Targaryen hanesi kendi ırklarını üstün gördüklerini ve başka bir hane ile ilişkiye girmediklerini göz önüne alırsak, Nazi Almanyası’nı Targaryen hanesine benzetebiliriz. Hatta deli kralın Stark hanesi üyelerini öldürmesi ve bir anda savaş çıkarması olayı da, Naziler’in Ruslar’la anlaşma yapıp daha sonra birden bire Ruslar’a yani Starklar’a saldırması olayıyla da benzerlik gösteriyor. Bilindiği gibi son ejderha sürücüleri Targaryen Hanesi. Ejderhalar savaş sırasında bir nevi teknolojik güç anlamına geliyor. Özellikle tek başlarına Westeros Kıtası’na çıkıp tüm kıtayı işgal etmeleri, Nazi Almanyası’nın Avrupayı işgaliyle de hemen hemen aynı. 

 Stark Hanesi – Rusya

Uzun boylu ve beyaz tenli yapılarından ziyade sahip oldukları toprakların kuzeyde olması, kutuplara yakın olmaları ve kıtanın neredeyse yarısına sahip olmaları nedeniyle Stark Hanesi’nin hangi ülkeyi temsil ettiğini tahmin etmek zor değil. Bütün bu özellikler sadece tek bir ülkeyi ön plana çıkarıyor, o da Rusya. Çünkü hem günümüzde hem de tarihte kimse Ruslar kadar kuzey topraklarına hakim olmamıştı. Stark hanesi topraklarının coğrafi konumu ve kültürel özelliklerine ek olarak, aile üyelerinin fiziksel yapıları da açık bir şekilde Rusya’yı ön plana çıkarıyor. Targaryen hanesi ile yani Almanya ile 2. Dünya Savaşı’nda yaşadıkları da Game Of Thrones dizisinde Robert’ın isyanı olarak bilinen savaşla da bir çok noktada örtüşüyor. Nasıl ki 2. Dünya Savaşı sonlarında Ruslar, İngilizler ve ABD birleşip Almanya’ya saldırarak Nazi Almanyası’nı devirdiyse, Starklar, Baratheonlar ve Lannisterlar da aynı şekilde Targaryen hanesini devirdi. 

 Lannister Hanesi – ABD

Hem batıda olup, hem de en zengin hane konumundalar. Para ile istedikleri orduları rahatlıkla yaratabiliyorlar. Her zaman tüm krallıkların yöneticisi konumundalar. Aslında çok da düşünmeye gerek yok, Lannister hanesi bir çok özelliği ile ABD ile birebir örtüşüyor. Game Of Thrones dünyasında herkesin savaşmaktan en çok korktuğu hane olan Lannister Hanesi, gerçek dünyada ABD’nin bir yansıması gibi. Targaryen ailesinin devrilmesinde ise savaşa sonradan dahil olan Lannister hanesi, savaşa sonradan girmiş olmalarına rağmen tüm payı kendilerine çıkardılar. ABD’nin 2. Dünya Savaşı’na sonradan katılıp Almanları devirdikten sonra tüm zaferi kendilerine mal etmesi gibi. 

 Greyjoy Hanesi – Japonya

Denz gücü bakımından Game Of Thrones dünyasının en güçlü donanmasına sahip olan Greyjoy hanesi Targaryen hükümdarlığı dışında diğer hanelerle de hiç bir zaman iyi ilişkiler içerisinde olmadı. Sürekli diğer kıyılara baskınlarda bulunan Greyjoy Hanesi inanış olarak da diğer hanelerden tamamen farklı. Tarihin tozlu sayfalarına baktığımızda, denizle arası muhteşem olan Greyjoy hanesi için 2. Dünya Savaşı yıllarının Japonya’sı benzetmesi yapabiliriz. Demir Adalar’da yaşayan Greyjoylar ile adalardan oluşan Japonya. Onlarda sadece Almanya ile anlaşmışlardı. 

 Baratheon Hanesi – İngiltere

Baratheon hanesi bir zamanlar 7 krallığın başındaydı ama artık krallığı tamamen Lannister Hanesi’ne kaptırmış durumdalar. Baratheon Hanesi bu dramatik durumuyla da tüm gücü ABD’ye kaptıran İngiltere’ye de çok benziyor. Targaryen hanesi için Nazi Almanyası demiştik, Baratheon hanesi ve isyanını, İngiltere ile bezeştirmek tam olur. En büyük savaşı Ruslar ile İngilizler, yani Starklar ve Baratheon ailesi vermiştir ama bu durumdan savaşa son anda katılan Lannister ailesi (ABD) en karlı olarak çıkmıştır. 

 Tyrell Hanesi – Fransa

Kahverengi ve bukleli saç yapısına sahip olan Tyrell Hanesi her zaman krallığın başında pay almak isteyen bir yapıya sahip. Ayı zamanda Mısır ile eşleşen Dorne ile de 7 krallık adına savaşan bir ülke. 2. Dünya Savaşı dönemindeki Fransa ile birebir örtüşüyor. Sürekli Afrika topraklarında savaşan Fransızlar çoğu zaman da mutlak güç için rakipleri ile de savaşmışlardır. Fransa toprakları gibi tarıma elverişli toprakları olan Tyrell hanesinin Targaryen hanesine diz çökmesi gibi, Fransızlar da Nazi işgali sırasında Almanya hakimiyetini tamamen kabul etmişlerdi. 

 Tully Hanesi – (Slav Irkları – Balkanlar)

Stark ailesinin yani Rusya’nın her zaman müttefiki olan Tully hanesi balkanlarda bulunan Slav Devletleri’ni temsil ediyor. 

 Bolton Hanesi – Ukrayna

Stark hanesine bağlı olan Bolton hanesi, daha sonraki yıllarda ayrılıkçı ve Lannister hanesinin kuzeydeki işbirlikçisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu özellikleriyle bile Bolton hanesinin Ukrayna olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

 Martell Hanesi – Mısır

Kıtada yer alan tek çöl bölgesi Martell hanesi toprakları olan Dorne Bölgesi’nde yer alıyor. Armalarında yer alan simgeler güneş ve mızrak. Ayrıca esmer yapıları ve sürekli sıcak olan topraklara sahipler. Hem kültürel hem de inanış olarak diğer haneler ile tamamen farklılar. Geçmişe kısa bir yolculuk yaptığımızda Dorne Bölgesi yöneticisi olan Martell Hanesi’nin Mısır ile örtüştüğünü söyleyebiliriz. Dorne Bölgesi genel olarak Fransa gibi devletler tarafından saldırıya uğrayan kuzey Afrika ülkelerinin özellikleriyle de birebir örtüşüyor. Tarihi bir dizide sevgili yazarımız Martin tarihi uygarlıklara biratıfta bulunacaksa, köklü ve yerleşik bir tarihe sahip Mısır’ı atlamasını bekleyemezdik. 

 Dothraki’ler – Moğollar

Görünüş ve yaşayışlarına baktığımız zaman Dothraki’ler için yağmacı ve barbar bir halk sözcüğünü kullanabiliriz. Toprak almaktansa yağmalamayı seçmeleri, atlarla gezip hafif zırh kullanmaları ve sürekli yağmalayarak ilerlemeleri tarihte yer alan tek bir krallığa işaret ediyor. Dothraki kültürel ve yaşama biçimleri bakımından Orta Asya ve Ortadoğu halkları karşımı gibi düşünülse de aslında tamamen Moğollar’ı temsil ediyor.

Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder