20 Şubat 2018 Salı

Stephen King Kimdir



Stephen King Kimdir
Stephen King dünyaca ünlü Amerikalı senarist, hikaye ve roman yazarıdır. 21 Eylül 1947 yılında Amerika Portland’da doğmuştur. Özellikle gerilim ve korku türünde yarattığı eserlerle, günümüzün edebiyat dünyasının en önemli kalemleri arasında yer almayı başarmıştır. 

 Stephen King Kimdir

Çocukluk döneminden itibaren yazmaya meraklı ve yetenekli olan Stephen King, ilk hikayelerini henüz 16 yaşındayken oluşturmaya başlamıştır. 20 yaşına geliğinde ise 16 yaşında yazmaya başladığı hikayelerini Startling Mystery Stories adlı eserinde okuyucuların beğenisine sunmuştur. Daha sonraları ise kısa hikayelerden sıyrılarak roman yazmaya başlamıştır. Yazarlık konusundaki yeteneği sayesinde yazdığı bir çok roman beyaz perdeye aktarılmış ve sinema dünyasının en kült filmleri olmayı başarmıştır. İlerleyen yıllarda ise sinema dünyası ile daha fazla içiçe olmaya başlamış, bazı filmlerde rol almış hatta yönetmenlik de yapmıştır. 

 Stephen King kariyeri

Ünlü yazarın dünya edebiyatına olan katkıları sadece romanları ile sınırlı değildir. 1981 yılında Amerikan edebiyat ve sinema dünyası için yazdığı ve içeriğinde korku ögesinin nasıl işleneceğini detaylı bir şekilde açıkladığı Dance Macabre kitabı ile ödül almayı da başarmıştır. Özellikle korku ve gerilim türünde yazılar yazan veya da senaryolar üretenlerin mutlaka okuması gereken eserler arasındadır. Dünya genelinde milyonlarca hayranı olan ünlü yazar, korku ve gerilim türünde yazdığı romanlarında daha çok orta sınıfa hitap eder. Bir çok romanında da edebiyat dünyasının klasiklerine atıfta bulunmayı ihmal etmez. Kitaplarında yarattığı kurgularda ise aşırılıktan kaçınmaz. Yazdığı kitaplar ve senaryoların yakaladığı başarı ile de dünyanın en çok kazanan yazarları arasındadır. 

Setephen King biyografi

1949 yılında yani Setephen henüz iki yaşındayken annesi ve babası ayrılmaya karar verdi. Bu ayrılık aşamasından sonra kardeşi ile birlikte annesinde kalmaya başladı. Çocukluğu boyunca da annesiyle yaşadığı Portlan ve babasının yaşadığı Indiana Fort arasında sürekli yolculuk yaptı. Orono Maine Üniversitesi’nde bilim okumaya başladı. Üniversite hayatı da Stephen King için önemli bir aşamadır çünkü ilerleyen yıllarda karısı olacak olan Tabitha Spruce ile üniversitede tanışmıştır. 1971 yılının başlarında ise Tabitha ile dünya evine girmiştir. 1970 yılında mezun olduktan sonra bir süre işsiz kalmıştır. Bu sebeple de mesleği dışında da iş aramaya başladı. Hatta 1970 yılında iş bulamadığı için bir laboratuvarda çalıştı. Ancak ne gariptir ki bu dönemde de yazmayı bırakmayan Stephen King, bir kaç dergide yayınlanan makalelerinin popüler olması ile yazarlık konusunda ilk çıkışını yakaladı. 1971 yılında ise Main’de bulunan bir kolejde öğretmen olarak işe başladı. Öğretmenlik yaptığı süre boyunca da yazmayı bırakmayan ünlü yazar roman yazarlığına ağırlık verdi ve 1974 yılında kariyerinin dönüm noktası olacak olan Carrie (Göz) adlı ilk romanını yayınladı. 

 Stephen King ilk romanı Carrie

1974 yılında yayınladığı ilk romanı olan Carrie ile Stephen King ismi edebiyat dünyasında yükselmeye başladı. Daha sonrasında ise Kolarado’ya taşındı. Roman yazarlığına devam eden Stephen, Shining (Medyum) adlı ikinci romanını da yayınladı. Kolarado’dan sonra yeniden Main’e dönen yazar The Stand (Mahşer) adlı romanını da yayınladı. 

 Kariyerinin zirvesi

Stephen King için kariyerinin zirvesi veya da sıçrama noktası olarak tanımlayacağımız tarih 1982 yılıdır. Bu tarihte başladığı ve 2004 tarihinde bitirmeyi başardığı The Dark Tower (Kara Kule) roman dizisi dünya çapında büyük bir ilgi yakalamayı başarmıştır.

 Stephen King ve sinema ve tv dünyası

Ünlü yazarın bu kadar büyük popülarite kazanmasının bir başka nedeni de eserlerinin bir çoğunun beyaz perdeye aktarılması ve sinema dünyasında kült olarak adlandırılan eserler arasında yer almasıdır. Romanlarının bir çoğu sinema filmine uyarlanan yazarın en bilinen filmleri arasında Yeşil Yol ve Esaretin Bedeli gibi başyapıtlarda yer alır. Ancak sinema ve televizyon dünyasının Stephen King gibi bir kaynaktan yararlanması sadece sinema boyutunda olmamıştır. Bir çok dizi yapımı da yazardan beslenmiştir. Televizyon ve sinema dünyasının da kendisini bu kadar sevmesi, yazarın sinema dünyası için senaryolar yazmasını da tetiklemiştir. 

 Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder