19 Şubat 2018 Pazartesi

Mars Koloni Projesinde İnsanoğlunun Çözmek Zorunda Olduğu 7 Problem Ve Çözüm Planları



Mars Koloni Projesinde İnsanoğlunun Çözmek Zorunda Olduğu 7 Problem Ve Çözüm Planları
İnsanoğlunun yaklaşık 70 yıl önce başlayan uzay serüveni kısa bir süre sonra Mars koloni projesine kadar ilerlemiş olacak. Ancak bu kadar uzak bir mesafede koloni kurmak için aşılması gereken bir çok problem var. NASA ve ABD’nin tüm imkanlarını seferber ettiği bu büyük Mars koloni projesinde aşılması gereken problemlere nasıl çözümler üretildiğini ve ne aşamada olduğumuzu gözden geçirmekte fayda var. Çünkü bu proje başarılı bir şekilde gerçekleşir ve Mars’ta koloni kurulursa, insanlık tarihinde de hızlı bir değişme yaşanacak. 

 Mars’ta oksijen problemi

Mars’ta kuracağımız koloni yerleşimi için en temel problemlerden birini, oksijen yani hava problemi oluşturuyor. Durumu daha iyi anlamak için öncelikle Mars atmosferinin durumuna bakalım. Mars atmosferindeki oksijen oranı sadece %0,13. Mars atmosferinin %95,30’u karbondioksitten, %2.7’si ise nitrojenden ve diğer farklı elementlerden oluşuyor. Bu tabloya baktığımızda Mars gezegeninde oluşturacağımız koloni için oksijen hayati önem taşıyor. Bu durumu çözmek için ise NASA’nın elinde şu an da iki farklı alternatif bulunuyor. Bunlardan biri, Mars atmosferinde bulunan karbondioksiti emerek saf oksijen ve karbonmonoksit olarak ayrıştırmak ve bu sayede oksijen elde etmek. Bunun için hali hazırda Moxie adlı bir cihaz denenmiş ve üretilmiş durumda beklemekte. NASA’nın Mars’taki oksijen sorunu için bir diğer alternatifi ise bakteriler. Mars toprağını çözüp oksijen üretecek bakteriler laboratuvar ortamında bunu başarı ile gerçekleştirdi. Ancak tam anlamı ile kullanılabilir olması için Mars gezegeninde denenmesi gerekiyor. 

 Mars’ta su problemi

Mevcut durumda Mars atmosferinde yer alan elementleri ayrıştırarak su elde etmemiz mümkün. Ancak bu durum çok büyük kalabalıkların su ihtiyacını karşılamak konusunda sınırlı çözümler üretiyor. Mars’ta çözmemiz gereken su problemi için bir diğer çözüm ise mars yüzeyinin altında donmuş şekilde bulunan suya ulaşabilmek. Tabii ki bunun için büyük sondaj makinelerine ihtiyaç var. Bu durum aynı zamanda daha farklı bir sıkıntıyı ortaya çıkarıyor. Mars yüzeyinin altında donmuş şekilde bulunan büyük okyanuslara ulaştığımızda, Mars’ta koloni kurma aşamasının büyük bir bölümünü tamamlamış olacağız. 

 Mars’ta enerji problemi

Kesin olarak çözüme kavuşmuş olan en net proje NASA’nın Mars için özel olarak ürettiği mini nükleer reaktör olan Kilopower. Dünya’da elektrik kesintileri olabilir ama Mars’ta yaşanacak kısa bir elektrik kesintisinin bile sonucu büyük felaketler doğurabilir. Aynı zamanda bu reaktörün Mars’ta yaşanan fırtınalar ve doğal felaketlere de dayanaklı olması gerekiyor. NASA bu konu ile ilgili dayanıklılık denemelerini de başarıyla gerçekleştirmeye devam ediyor. 

 Mars’ta yiyecek problemi

Mars koloni projesiyle Mars’a yerleşecek ilk insanlar için sera yöntemi ve bir kaç kimyasal destek ile yiyecek sorununu aştığımızı söyleyebiliriz. Ancak bu durumu uzun vadede daha fazla sayıda insan için daha da geliştirmemiz gerekiyor. Kesin ve kalıcı çözüm ise Mars atmosferinin insan dokunuşları ile yaşama uygun hale getirilmesi ile doğru orantılı ilerliyor. 

 Mars’ta kalacak yer problemi

Bu durum onlarca yıl önce insanoğlu tarafından çözüme kavuşturulmuş bir konu. Mars’ta oluşturulan koloni için hazırlanan yerleşim planında ise daha çok Mars yüzeyinin altına inşaa edilecek yerleşim planlanı söz konusu. Bunun sebebi ise Mars yüzeyinde bulunmak ve uzayda bulunmak arasında çok da bir fark olmaması. 

 Mars’ta yapı malzeme problemi

İnsanları Mars gezegenine ulaştırmak kadar orada oluşturulacak bir insan kolonisi için gerekli olan malzemeleri ulaştırmak da ayrı bir problem. Kısıtlı miktarlarda yapı malzemesini ulaştırmayı başarabiliyor olsak da yolculuk maliyetlerini azaltmadan kısa vadede büyük bir koloni oluşturmamız mümkün görünmüyor. 

 Mars’tan Dünya’ya geri dönüş problemi

Teorik olarak bir çok alternatif düşünülse ve başarılı deneyler yapılıyor olsa da, yüksek maliyetlerden dolayı bu problem az sayıda insan için çözülmüş durumda. Yani acil bir durumda hızlı bir şekilde ‘hadi geri dönelim’ deme lüksümüz şu an için yok. 

Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder