29 Ocak 2018 Pazartesi

Baratheon Hanesi Tarihi Game Of Thrones


Baratheon Hanesi Tarihi Game Of Thrones
Targaryen kanı taşıyan bir Hane olan Baratheon hanesi aynı zamanda en geç kurulan hanedir. Fatih Aegon’un başarılı komutanlarından ve üvey erkek kardeşi olan Orys Baratheon tarafından kurulmuştur. Baratheon hanesi Game of Thrones dizisi başlangıcında 7 krallığın hükümdarı olan ailedir. 

 Baratheon Hanesi Tarihi

Orys Baratheon Fırtına Kralı olan küstah Asgilac ile savaşmış ve onu devirince de kızıyla evlenmiştir. Karısının atalarının renklerini ve sözlerini alarak Baratheon hanesini krallığa çevirmiştir. Targaryen hükümdarlığı döneminde en sadık hanelerden biri olmuşlardır. Ejderhalar ve geyiklerin kan bağı sadece bununla sınırlı kalmamış, aradaki bağları güçlendirmek için varis Ormund Baratheon ile 5. Aegon’ın kızı prenses Rhaelle evlenmiş ve bu evlilik sonucunda Robert Baratheon’un babası olan Steffon Baratheon doğmuştur. 

 Baratheon hanesi bayrağı

7 Krallığın hükümdarı olan Baratheon hanesi bayrağı, altın sarısı zemin üstünde taç giymiş siyah bir erkek geyik, sözleri ‘öfke bizimdir’. 

 Robert’ın isyanı

Stark hanesinin prensesi Lyanna Stark ile nişanlı olan Robert, Rhaegar Targaryen’ın Lyanna’yı alıkoyması ve eşi yapması sonucunda Targaryen hükumdarlığına karşı bi isyan başlatmıştır. İsyan başında Stark Ailesi Lordu ve varisi deli kral tarafından öldürülünce de isyanı Stark hanesi ve diğer destek veren ailelerle beraber başarıyla sonuçlandırmıştır. İsyan sırasında nişanlısını alıkoyan Rhaegar Targaryen ile düelloya girmiş ve öldürmüştür. Ancak, Targaryen ailesi devrilip isyan başarı ile sonuçlanmadan önce Lyanna Stark’da hayatını kaybetmiştir. 

 Baratheon hükümdarlığı

İsyan sonunda Robert Baratheon 7 krallığın başına geçmiş ve kral olmuştur. Cersei Lannister ile evlenmiş ve bu evlilikten 2 erkek, 1 kız, 3 çocuğu dünyaya gelmiştir. Kral Robert’ın 2 erkek kardeşi daha vardır. Savaş ve komutanlık yetenekleri üst planda olan Stannis Baratheon ve komutanlık tecrübesi bakımından daha zayıf olan küçük kardeşi Renly Baratheon. Özellikle Stannis Baratheon, Greyjoy isyanı sırasında donanma ordusunun başına geçmiş ve bu isyanın bastırılmasında önemli rol oynamıştır. Kral Robert ile isyanı sırasında kendisine en büyük desteği veren Stark Hanesi Lordu olan Eddard Stark arasındaki yakın dostluk, isyan sonrasında daha fazla güçlenerek devam etmiştir.

Kaynak: Mor Çizme

Targaryen Hanesi Tarihi Game Of Thrones



Targaryen Hanesi Tarihi Game Of Thrones
Essos Kıtası’nın büyük bölümüne yayılmış olan Targaryen hanesi tarihi ve geçmişiyle, Valyrian özgür halkının en soylu ailelerindendir. Valyrian Kıyametinden sağ kalan tek ejderha süvarileri Targaryen’lardır. 

 Targaryen Hanesi Tarihi

Valyria Kıyametinden 100 yıl önce, bir Targaryen kızı rüya görür. Geleceği sezebilme yetenekleri olan Targaryen’lar bu kehaneti yorumlayarak yanlarına 1 ejderha ve 5 ejderha yumurtası alarak Ejderha Kayası’na giderler. Bu durum Valyria halkı tarafından zayıflık olarak nitelendirilir ama kehanet doğru çıkar. Targaryenler Valyria Kıyamet’inden sonra 100 yıl kadar daha Ejderha Kayası’nda kalmaya devam ederler. Fatih Aegon Westeros’u işgale başlamadan önce Volantis isteklerini ezmek için önce İhtilaflı topraklara uçmuştur. Daha sonra kız kardeşleri ve 3 ejderhalarıyla beraber Karasu’ya gelerek savaşı başlatmışlar ve böylece Westeros Kıtası’nın işgalini gerçekleştirmişlerdir. 

 Targaryen hanesi bayrağı

Targaryen Hanesi arması siyah zemin üzerine, ağzından ateş çıkan 3 başlı kırmızı ejderhadır. 3 başlı ejderha Fatih Aegon ve iki kız kardeşi Rhaenys ve Visenya’ı temsil eder. Sözleriyse ‘Ateş ve Kan’dır. Targaryen’lar tarihsel Valyria tanrılarına inanırlar. Westeros’un diğer soylu ailelerini kendilerinden aşağı gördüklerinden, ensest ilişkiler ve evlilikler yaparlar. Bu sayede saf kanlarını korumayı amaçlarlar. Targaryen’ların gümüş veya platin sarısına yakın saçları ve mor gözleri vardır. Sürekli yaptıkları enseste ilişkiler ve evliliklerin sonucunda bazı Targaryen’ların deliliğe meyili vardır. Bir Targaryen öldüğünde, inançları gereği bedeni yakılır. 

 Ejderhaların dansı

Westeros’un işgali sonrasında en büyük güçleri olan ejderhaları sürmeye devam etmişler ve başkentte ejderhaları için Ejderha Çukuru’nu yaptırmışlardır. Aegon’ın fethinden 129 yıl sonra Targaryen’lar taht kavgasına girişmiş, Ejderhaların dansı olarak bilinen bu iç savaş 3 yıl sürmüştür. Savaş sonucunda da Targaryen’ların gücü azalmıştır. Çünkü iç savaş sırasında Targaryen’ların çoğu ölmüş ve ejderhaların da soyu tükenmiştir. 2. Daeron döneminde ise Daeron’un kız kardeşi Daenerys ile Prens Maron Martell arasında evlilik yapılmış ve bu sayede bağımsız olmak isteyen Dorne, Targaryen İmparatorluğunun bir parçası olmuştur. 

 Deli kral 2. Aerys

Aerys hükümdarlık dönemine Kral Eli olarak Tywin Lannister’ı getirerek başlar. Fakat geçen zaman içerisinde paranoyaklaşarak delirmeye başlayınca Targaryen hükümdarlığında işler kontrolden çıkmaya başlamıştır. Varisi olan Prens Rhaegar’ın vadedilmiş prens olarak düşünülmesi sonrasında, Kral Eli olan Tywin Lannister kızı Cersei’yi prens ile evlendirmek ister ama deli kral bunu kabul etmez. Sonrasında yaşanan turnuvada Rhaegar Targaryen, karısı olan Prenses Elia Martell yerine Lyanna Stark’ı Aşk ve güzellik kraliçesi ilan eder. Kısa bir süre sonra da Lyanna Stak ile birlikte kaçarlar. Lyanna’nın babası ve abisi bu duruma karşı çıktığı için deli kral tarafından öldürülmüşlerdir. Lyanna’ya deliler gibi aşık olan Robert Baratheon ise bu durum üzerine isyan başlatmış ve Rhaegar Targaryen’ı turnuvada göğüsüne çekiçle vurarak öldürmüştür. Ancak, Lyanna Stark, erkek kardeşi Ned Stark tarafından kurtarılacağı sırada hayatını kaybetmiştir. 

 Son Targaryen

İsyan sonunda Targaryen’ların son kralı olan deli kral, onu korumakla görevli olan Jaime Lannister tarafından öldürülmüş, Targaryen soyundan gelen tüm bebekler ve akrabalar Lannister Hanesi tarafından katledilmiştir. Rhaegar’ın erkek kardeşi olan Viserys Targaryen, Robert’ın İsyanı sonrasında hayatta kalan Targaryen’lerden biridir. Hanedanın varisi olarak görülmektedir. Viserys Targaryen, son Targaryen filosuna annesi ile birlikte binmeyi başarmıştır. İlk olarak Ejderha Kayası’na giden son Targaryen ailesine bir üyede burada katılmıştır. Fırtınalı bir günde dünyaya gelen Daenerys doğduğunda, annesi de doğum sırasında ölmüştür. Game Of Thrones dünyasında hayatta olan 2 Targaryen vardır. Biri Viserys, diğeri ise Daenerys Targaryen.

Kaynak: Mor Çizme

Greyjoy Hanesi Tarihi Game Of Thrones



Greyjoy Hanesi Tarihi Game Of Thrones
Greyjoy hanesi tarihi ve soyu tarihi Kahramanlar Çağı’nda yaşayan Gri Kral’a dayanır. Kahramanlar Çağı’nda Gri Kral sadece Demir Adalar’a değil, aynı zamanda denizlere de hakimdir. Efsaneye göre, bir deniz kızıyla evlenmiştir. Greyjoy Hanesi’nin bayrağı, siyah zemin üzerine altın sarısı krakendir. Sözleriyse; ‘Biz Tohum Ekmeyiz’. Game Of Thrones dünyasının en başına buyruk hanesi diyebiliriz Greyjoy hanesi için.

 Greyjoy Hanesi Tarihi

Greyjoy’ların Demir Adalar’da hakimiyeti Targaryen dönemi ile başlar. Bu dönemden önce Demir Adalar’da, şura ile seçilen Krallar vardı. Aegon Targaryen kendi arasında anlaşmazlığa düşen Demir Adalılar’ı diz çöktürdükten sonra, lideri kendi aralarında seçmelerini istedi. Bu seçimde de Lord Vickon Greyjoy seçildi ve Demir Adalar’daki Greyjoy hükmü bu şekilde başlamış oldu. Bu dönemden sonra da hane bazı etkin özelliklerini kaybetmeden korudu. İnançları ve sürekli yağma yapma istekleri sürekli olarak hazırda bekledi. Ayrıca 7 krallık içerisinde hemen hemen her dönem en güçlü deniz gücü kuvvetini de elinde bulunduran hanedir.

 Greyjoy hanesi bayrağı

Kendine özgü inanç ve yaşayışa sahip olan Greyjoy Hanesi’nin bayrağı, siyah zemin üzerine altın sarısı krakendir. Sözleri ise ‘Biz tohum ekmeyiz’dir. Sözlerinden de anlaşılacağı gibi daha çok korsanlık tarafları ağır basar. Greyjoy’lar ana kara ile ilgili olaylara pek karışmadıkları gibi, diğer hanelerle de sıkı bir ilişki içerisine girmemeye çalışırlar. Tarih içerisinde ise sürekli olarak yaptıkları gibi batı sahillerini ara ara istila etme eğilimine girerler.

 Greyjoy İsyanı

Robert Baratheon demir tahta oturduktan sonra Balon Greyjoy demir donanmayı yeniden kurdu ve Demir Taht’a isyan ederek kendini Demir Adalar’ın Kralı ilan etti. Hatta güçlü saldırılarla Lannister filosunu yakmayı bile başardı ama iki büyük oğlu Rodrik ve Maron savaş sırasında öldü. Savaşı kaybeden Balon Greyjoy Demir Taht’a biat etmek zorunda kaldı. Küçük oğlu Theon Greyjoy ise Eddard Stark tarafından rehine olarak alındı ve Kışyarı’na götürüldü. Son oğlu Theon’un Kışyarı’na götürülmesinden sonra, Balon Greyjoy kızı Asha’yı varis olarak yetiştirdi. Hane için bir başka önemli olay ise, Balon Greyjoy’un kardeşi olan Euron’ın, Demir Donanmanın Lord Kapatanının tuz karısına tecavü etmesidir. Bunun üzerine Euron sürgün edilir ve Balon Greyjoy ölene kadar Demir Adalar’a ayak basması yasaklanır. Bu olay sonrasında Demir Donanmanın Lord Kaptanı Victarion Greyjoy, tecavüze uğrayan karısını, onurunu korumak için öldürür. Yapılan son isyanın başarısız olmasından ve savaşın kaybedilmesinden dolayı hane iyiden iyiye kendi içine çekilmiş durumdadır.

Kaynak: Mor Çizme

Lannister Hanesi Tarihi Game Of Thrones



Lannister Hanesi Tarihi Game Of Thrones
Lannister hanesi Westeros’un en varlıklı olan hanesidir. Lannister hanesinin tarihi İlk insanlardan sonra Westeros’a gelen Andallar’a dayanmaktadır. Andal maceracıları batı topraklarına gelerek Kaya Kralları’nın kızları ile evlenmiş ve zaman içinde bölgenin sahibi olmuşlardır. Lannister ailesi için Game Of Thrones dünyasında yer alan krallıklar içinde, en zengin olanı diyebiliriz. 

 Lannister hanesi tarihi

Lannister Hanesi’nin kalesi olan Casterly Kayası altın madenlerinin üzerine kuruludur. Lannister ailesinin zenginliği bu madenlerden ve Lannister Limanı’ndan yapılan ticaretten gelir. Batı topraklarının yöneticisi olan Lannister Hanesi üyeleri altın sarısı saçlara ve zümrüt yeşili göz rengine sahiptir. 

 Lannister hanesi bayrağı

Hane bayrakları ise kırmızı zemin üzerine altın sarısı aslan resmidir. Buradaki altıns sarısı aslan, altın madenlerine sahip olan Lannister zenginliğini ve hane üyelerinin genetik yapısı olan altın sarısı saçları temsil etmektedir. Resmi sözleri ‘Beni kükrerken duyun’ olmasına rağmen, ‘bir Lannister her zaman borcunu öder’ lafı en meşhur laflarıdır. 

 Özellikleri

Targaryen istilası öncesinde kendi krallığı olan Lannister’lar, daha sonra Aegon’a boyun eğip batı muhafızı ünvanını almışlarıdır. Şu anda Lannister Hanesi’nin başında olan Tywin Lannister babası Tytos döneminde çok sıkıntılı günler geçiren aile, Tywin Lannister dönemi ile eski gücüne yeniden kavuşmuştur. Diğer Krallıklar’la kıyaslandığında en korkulan aile Lannister ailesidir. Çünkü aynı zamanda en zengin aile konumundadırlar. Özellikle hanenin başında olan Tywin Lannister’ın zekası ve çok hızlı organize olan aile üyeleri sayesinde hanenin gücü her geçen gün artmaktadır. 

 Aile üyeleri

Lannister Hanesi’nin başında olan Tywin Lannister ailesine olan düşkünlüğü ile bilinir. Ailesi için her şeyi soğukkanlılıkla yapabilecek bir karaktere sahiptir. Tywin’in bir başka özelliği ise, son çocuğu olan Tyrion’ı doğururken ölen eşine olan sevgisidir. Tywin’in ikiz olan çocuklarının dışında, annesinin ölümü ile sonuçlanan doğumla dünyaya gelen, bir de cüce oğlu vardır. Targaryen hükümdarlığında Tywin’in büyük oğlu Jaime kral muhafızı yapılmış ve bu sayede ailenin varisi olarak cüce Tyrion bırakılmıştır. Bu durum Targaryen ailesinin Lannister’lara karşı yaptığı bir stratejidir. Robert’ın isyanında ise deli kralı öldüren Jaime Lannister olmuştur. Bu sebeple ‘Kral katili’ lakabını almıştır. Targaryen Hanedanlığı sırasında Robert’ın isyanı ile başlayan savaş sonrasında ikiz çocuklarından olan kızı Cersei, Kral Robert ile evlenmiş ve kraliçe olmuştur. Oğlu Jaime ise kral muhafızlığına devam etmektedir. Ailenin 3. Çocuğu olan cüce Tyrion Lannister ise görünüşü sebebiyle ablası ve babası tarafından sürekli dışlanır. Aile içerisinde sadece abisi Jamie ile anlaşabilmektedir. Askeri ve strateji olarak güçlü bir zekaya sahip olan Tywin’in en güvendiği ve sağ kolu olan kişi, erkek kardeşi Kevan Lannister’dır. 



Kaynak: Mor Çizme

Stark Hanesi Tarihi Game Of Thrones



Stark Hanesi Tarihi Game Of Thrones
Stark hanesi tarihi. Soyları ilk insanlara kadar dayanan Kışyarı’nın en köklü ve en eski ailesi. Kışyarı, 12.000 yıllık geçmişi ile Westeros Kıtası’nın en eski hanedanıdır. Kıta topraklarının neredeyse yarısı Kışyarı toprakları içerisindedir. Kuzeyde Kraliçe’nin Lütfu’ndan, Güneyde Boğaz diye bilinen bölgeye kadar tüm topraklar Kışyarı’na yani Stark Hanedanlığı’na aittir. Görünüş olarak koyu saç rengine sahip, beyaz tenli, ince ve uzun yapıları vardır. Savaşmayı ve kavga etmeyi seven, çabuk parlayan ve istisnasız olarak sözlerini tutan bir karaktere sahiptirler. Stark hanesi tarihi itibari ile de Game Of Thrones dünyasının en köklü ve en eski ailesidir. 

Stark Hanesi tarihi

İlk insanların soyundan gelen Starklar, inanç olarak tıpkı Ormanın çocukları gibi büvet ağaçlarını kutsal sayarlar. Stark ailesinin en önemli dini tapınağı olan tanrı korusunda bir büvet ağacı yer alır ve aile üyeleri inançları gereği sık sık buraya gelirler. En eski hanedan olan ve Kıtanın yarısını toprakları alanında barındıran Starklar, bir çok zaman da tarihin seyrini değiştiren aile üyelerine sahiptir. Mimar Brandon tarihin seyrini değiştiren en önemli Stark üyesidir. Bir başka Stark olan Karlon’un hikayesi de Stark ailesi ve Kışyarı için önemlidir. Karlon stark Kışyarı’nın küçük Lordu konumundayken kuzeyde bir isyan çıkmış ve küçük olmasına rağmen bu isyanı başarı ile bastırmıştır. Bu başarı babası tarafından toprak verilerek ödüllendirilir. Kışyarı’nda Starklar’a sadık bir sancaktar olan Karstark hanesi bu şekilde ortaya çıkmıştır. Stark kanından olan başka bir kuzey hanesi. 

 Stark hanesi bayrağı

Hanedanın bayrağı kışı, buzu ve soğuğu simgeleyen beyaz zemin üzerine çizilmiş ulu kurt resmidir. En meşhur sözleri ise ‘Kış geliyor’dur. Ancak sözlerine çok sadık bir hanedan olduklarını için ‘Kuzey unutmaz’ sözünü de çok sık kullanırlar. Stark Hanedanlığı’nın ilk kurucusu Mimar Brandon’dur. Mimar Brandon, kuzeyde bulunan sur, Kışyarı Kalesi ve bir çok eski büyük yapıyı, kimi zaman devler, kimi zaman da ormanın çocuklarından yardım alarak yapmıştır. Kışyarı Kalesi Mimar Brandon tarafından inşa edildiğinde, kalenin içini sıcak tutacak bir sistemle inşa edilmiştir. Soğuk kış şartlarında bir çok kuzeyli Kışyarı’na gelerek kışı güvenli bir şekilde geçirirler. 

 Yabanilerle kan bağları vardır

Sur’un diğer tarafında yaşayan yabaniler ve Starklar arasında da bir kan bağı bulunmaktadır. Fatih Aegon’un karaya çıkmasından kısa bir süre önce Stark Hanesi’nden olan bir kuzey muhafızı girdiği bir diyalogda Bael adlı bir yabaniye ‘korkak’ der. Bael bu hakareti hiç unutmaz ve devasal suru gizlice tırmanarak Kışyarı’na gelir. Burada kendini şarkıcı olarak tanıtıp, çaldığı müzik ve söylediği şarkılarla herkesi kendine hayran bırakır. Bunun üzerine Stark Hanedanı’nın başında olan Brandon Stark, Bael’e bir isteği olup olmadığını sorar. Yabani Bael’de Kışyarı’nda açan en güzel çiçeği ister. İsteği yerine getirilir ama ertesi gün uyandıklarında hanenin tek varisi ve genç bir kız olan Prenses Stark’ın yerinde olmadığı, onun yerine Bael’e verilen çiçeğin yatakta durduğu görülür. Aradan geçen 1 yıl sonrasında Brandon’un kızı elinde bir çocukla Kışyarı’na döner. Stark soyunun kurumaması için bebek kabul edilir ve bir Stark gibi yetiştirilir. Yıllar sonra ise yabani Bael’in Stark kızından oğlu Kışyarı Lordu olur. Bael arkasında topladığı yabanilerle sura saldırdığında hem savaşı kaybederler hem de oğlu tarafından öldürlür. Babasını öldürdüğünden haberi olmayan Lord Stark, Bael’in kafasını keserek Kışyarı’na getirir. Annesi onu tanır ve bu acıya dayanamayarak intihar eder. Stark ailesinin soyu tükenme tehlikesi yaşadığı dönemde, bu olay sonrasında Stark hanesine bir yabani kanı karışmış ve Stark soyu devam etmiştir. 

 Diz çöken kral

Fatih Aegon’un Westeros’u işgali başladığı sırada Kuzeyin kralı olan Torrhen Stark, kuzeyden büyük bir ordu toplayarak Targaryen’lara karşı ilerler. Ancak ejderhaları gördüğünde savaşı kaybedeceğini anlayıp Aegon’ın önünde diz çöker. Bu durum sonunda Kuzey’deki Stark Ailesi, ‘Kuzey’deki Kral’ unvanını kaybeder ve Aegon’ın kuzeydeki koruyucuları olurlar. Bu olay sonrasında Torrhen Stark, Kuzeydeki Kral olarak değil, diz çöken Kral olarak anılır. 

 İsyan öncesi

Günümüz dünyasına geldiğimizde ise, Starklar yeniden tarih sahnesine çıkarlar. Eddard Stark’ın babası olan Rickard Stark’ın 4 çocuğu vardı. Çocuklarından 2 tanesini güneyli ailelerle evlendirip ittifak yapma düşüncesindeydi. Bu yüzden büyük oğlu Brandon’ı Tully Hanedanı’ndan Catelyn ile, kızı Lyanna’yı ise Baratheon Hanedanı’ndan Robert ile evlendirmeye karar verdi. Ned Stark’ın abisi olan Brandon Stark, karakteri ve yapısı itibariyle Stark’ların ‘ulu kurt Kanı’ taşıdığını kanıtlar nitelikteydi. Muhteşem bir savaşçı, sert ve kavgacı bir yapısı olduğu gibi, yakışıklıydı da. Sözlüsü olan Catelyn ile Nehirova’da olduğu bir sırada, o dönem Catelyn’e aşık olan Petyr Baelish, Brandon Stark’ı düelloya davet eder. Brandon, Baelish’i öldüreceği sırada, sözlüsü Catelyn’in ricası ile Baelish’in canını bağışlar. 

 Robert’ın isyanı

Eddard Stark’ın kız kardeşi olan Lyanna Stark ise tam anlamı ile dişi bir ulu kurt yapısındadır. Çok iyi kılıç kullanan, ata binen ve dövüşen Lyanna aynı zamanda güzelliği ile de ünlüdür. Targaryen ailesinin düzenlediği bir turnuvada Stark’lara bağlı bir ailenin oğlu, bazı şövalyelerin yaverleri tarafından dövülür. Bu duruma şahit olan Lyanna adamı kurtarır. Ertesi gün ise turnuvaya kimliği belirsiz bir şövalye katılır. Bu şövalye Lyanna Stark’tır. Stark’lara bağlı bir ailenin çocuğunu döven yaverlerin, bağlı oldukları tüm şövalyeleri turnuvada teker teker yenen Lyanna Stark yüzünü göstermeden ve kimliğini açıklamadan turnuvayı terk eder. Bu duruma sinirlenen Kral 2. Aerys sinirlenir ve oğlu Rhaegar’ı bu savaşçıyı bulması için görevlendirir. Raegar durumu öğrenince Lyanna’dan çok etkilenir ve aşık olur. Sonrasında ise turnuvayı kazanan Rhaegar Targaryen, eşine vermesi gereken çiçekleri Lyanna’ya sunar ve turnuvanın prensesi ilan eder. Bu olay, Robert’ın isyanı olarak bilinen savaşında ilk kıvılcımı olur. 

 Jon Stark

İsyan henüz başlamamışken Brandon Stark ve baba Rickard Stark, Kral 2. Aerys tarafından haince öldürülür. Bunun üzerine Robert Baratheon isyan başlatır. Ned Stark ise abisi ve babasının öldürülmesi sonucunda Kışyarı Lordu olur. İsyan öncesinde ise ailelerin birbirine verdiği söz gereği Stark ailesinden Brandon yerine Ned Stark, Catelyn ile evlenir. İsyan sırasında Kuzeyin tüm ordularına komuta eden Ned Stark, Robert’ın İsyanı olarak bilinen savaşı, diğer destek veren hanelerle beraber kazanır. Ned Stark savaştan, annesinin kim olduğu bilinmeyen oğlu Jon ile döner. 

Stark Ailesi

Eddard Stark’ın küçük kardeşi Benjen Stark, savaştan sonra Gece Nöbetçileri’ne katılır ve yüksek rütbeli kolcu olur. Stark Hanesi Lordu olan Eddard Stark’ın, savaş sonrası yanında getirdiği piç oğlu Jon dışında, üçü erkek, 5 çocuğu daha vardır. 



Kaynak: Mor Çizme

28 Ocak 2018 Pazar

Geleceğin En İlgi Çekici Projelerinden Biri Olan Kovan Zihin Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Geleceğin En İlgi Çekici Projelerinden Biri Olan Kovan Zihin Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Adından anlaşıldığı gibi kovan zihin projesi, arılardan esinlenerek verilmiş bir isim. Kovan zihin kavram ve içerik bakımından da aslında arıların birbirleri arasındaki iletişim şekli ile de hemen hemen örtüşüyor. Projenin tam anlamı ile hayata geçmesi çok yakın bir gelecek olmasa da şimdiden bilim dünyasını ve insanlığı en çok heyecanlandıran projelerden biri. 

 Kovan zihin

Durumu tam olarak anlayabilmeye arılar arasındaki iletişimi açıklayarak başlayabiliriz. Arılar, yeni bir kovan yapımı için yer belirleyecekleri zaman, her biri ayrı ayrı yerlere giderek uygun yeri aramaya başlarlar (burada on binlerce arıdan bahsediyoruz). En uygun yer bulunduğunda bütün arılar bir an da o bölgeye doğru gelmeye başlarlar. En uygun yerin neresi olduğu ve nerede nasıl buluşacaklarına dair kararı ise ortak bir zihin yolu ile yaptıkları düşünülüyor (kovan zihin). Bu iletişim tekniği bir kovana mensup tüm arılar için geçerli. Yapılan araştırmalarda ise arıların kullandığı bu yöntemin insan beyninde de bulunduğu yönünde. 

 İnsanlar neden kovan zihin yöntemini kullanamıyor

Bu türde bir zihin kavramının insanların beyninde var olduğunu savunan bilim insanlarının bunun bir algılama problemi olduğunu söylüyor. Bu algılama sorunlarının ise yapılacak olan teknolojik gelişmeler sayesinde aşılacağı veya da geliştirileceği yönünde ise bazı başarılı deney ve araştırmalar mevcut. 

 Başarılı araştırmaları

Proje kavramının en büyük başarılı araştırmalarına örnek olarak, beyin gücü ile kullanılabilen klavyeler ve protezleri gösterebiliriz. Daha büyük bir boyutta ise bir çok araştırma yapılmaya devam ediyor. Bunların içerisinde 2014 yılında başarı ile gerçekleştirilen bir deney göze çarpıyor. 

Düşüncelerin başka bir kişiye aktarılması

2014 yılında yapılan bir deneyde, İspanya’da bulunan bir kişinin düşünceleri başarılı bir şekilde Fransa’da bulunan birine aktarıldı. Ancak teknolojinin yardımı ile başarıldı bu deney. Düşünceyi aktaracak olan kişi, kendi düşüncelerini elektroensefalorafi (EEG) ve bu düşünceleri çevirmeye yarayan bir klavye ile Fransa’da bulunan alıcıya başarı ile iletti. 

 Kovan zihin insanoğlunu nasıl etkiler?

Öncelikle artık zaman kaybımızı minimuma indirmiş olacağız. Ayrıca her an, herkes hakkında doğru bir bilgiye erişebileceğiz. Bu durum tabii ki yalan söyleme durumunu da ortadan kaldırdığından şu an için biraz korkutucu görünebilir. Ancak ortak çıkarlar söz konusu olduğu için, kişisel bir çıkarda olmayacak. Tabii böyle bir durumun ortaya çıkması ve tüm insanlık tarafından bu kavrama geçilmesinin bazı kafa karıştırıcı durumları da var. 

 Kovan zihin ülke sınırlarını ve politikayı değiştirebilir

Kovan zihin, kavramı gereği her hangi bir ülke, ırk veya da statü gözetmeksizin işleyeceği için dünyanın çok büyük bir değişikliğe uğrayacağını söyleyebiliriz. Kimsenin yalan söylemediği, herkesin eşit olduğu bir dünya, içinde bulunduğumuz dünyadan çok daha farklı olacak. 

 Kovan zihin tehlikeli mi?

Bir diğer göz önünde bulundurmamız gereken konu ise kovan zihin kavramının totaliter bir rejim ile kontrol altına alınması. Ancak bu durum oldukça uzak bir ihtimal. Kovan zihin kavramının tam olarak insanlık tarafından kullanılması içinse en iyimser tahmin olarak binlerce yıl geçmesi gerekiyor. 

Kaynak: Mor Çizme

Ülkelerin Askeri Harcamaları ve Zirvedeki Ülkeler



Ülkelerin Askeri Harcamaları ve Zirvedeki Ülkeler
Ülkelerin askeri harcamaları her dönem için en çok konuşulan konular arasında olmuş ama bir türlü durdurulması veya da azaltılması başarılamamıştır. İnsanoğlunun kendi elleri ile meydana getirdiği bu rakamsal harita bir çok kişiyi dehşete düşürebilecek cinsten. Ülkelerin askeri harcamaları 2017 yılında açıklanan ve ülkelerce sadece kayıt altına alınmış olan askeri harcama rakamlarına dayanmaktadır. 

 ABD askeri harcaması

Tahmin edeceğiniz üzere en çok askeri harcama yapan ülke Amerika Birleşik Devletleri. Sadece 2016 yılı, yani 1 yıllık askeri harcaması 686 milyar dolar. Bu rakam ABD ekonomisinin savaşa dayalı bir yol izlemek zorunda olduğunun en büyük kanıtı. ABD’nin dünyanın her hangi bir yerinde, her hangi bir şekilde savaş çıkmasına olan büyük ihtiyacı aslında dünyadaki savaşların nedenini de açıklıyor. Durumu şöyle açıklayalım, sadece 1 yıl boyunca hiçbir bölgede ve hiçbir ülkede savaş çıkmaz ve insanlar barış içerisinde yaşarlarsa, ABD ekonomisi çöker ve ülke iflasını açıklar. Bu sebeple Amerikan Ekonomisinin ayakta kalabilmesi için dinsel, etnik kökensel, demokratik veya da terörizme dayalı bir şekilde (yani sebebi ne olursa olsun) savaş çıkmak zorunda. Yani günümüz dünyasında gerçekleşen tüm savaşların tek bir amacı var. 

 Çin askeri harcaması

ABD’nin ardından ise Çin 2. Sırada yer alıyor. Dünya’nın en kalabalık ülkesi konumunda olmasına rağmen Çin’nin askeri ekonomisi ise ABD’ye oranla çok daha düşük. Çin 215 milyar dolarlık askeri harcaması ile 2. Sırada. 

 Rusya askeri harcaması

Bir diğer küresel güç olan Rusya ise askeri harcamalarını diğer ülkeler gibi her geçen yıl daha fazla arttıran ülkeler arasında. Rusya’nın 1 yıllık askeri harcaması 69.2 milyar dolar. 

 Suudi Arabistan askeri harcaması

Askeri ekonomi ve askeri harcamalar ile ilgili benzer bir liste ile karşılaşanlar 4. sırada Suudi Arabistan’ı görence şaşırabilirler ama bu durum aslında o kadar şaşılacak bir konu değil. Suudi Arabistan uzun yıllardan beri en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer alıyor. Suudi Arabistan’ın askeri harcaması neredeyse Rusya’nın harcaması ile kafa kafaya. 63.7 milyar dolar. Orta Doğu ülkelerinde bu kadar çok harcama yapılıyorsa ve hali hazırda Suudi Arabistan’da her hangi bir savaş açılmış cephe yoksa, Orta Doğu’da süre gelen savaşlara çok şaşırmamak gerekir. 

 Hindistan askeri harcaması

Dünya’nın en kalabalık 2. Ülkesi olan Hindistan’ın asker harcaması ise 55.9 milyar dolar. Çin’nin nüfus kontrol politikaları sayesinde nüfusunu azaltma eğilimine başlamasına istinaden kontrolsüz şekilde nüfus artışı yaşayan Hindistan için geleceğin en kalabalık ülkesi olacak diyebiliriz. Açlık, sefalet ve ülke içindeki adaletsizlikleri bir yana bırakarak, Hinistan’nın 55.9 milyar dolarlık askeri harcamaya sahip olması, dünyanın aklını kaçırdığına dair en önemli kanıtlarından biri. 

 Fransa askeri harcaması

Bir diğer süper güç olan Fransa’nın 1 yıllık askeri harcaması ise 55.7 milyar dolar. Askeri harcama yapan ülkeler arasında 6. Sırada yer alan Fransa için hali hazırda her hangi bir savaş durumu yok gibi görünebilir ama terörizm adı altında yapılan askeri harcama ve desteklerin hemen hemen tamamına Fransa onay veren ülkeler arasında. Avrupa’nın en büyük askeri gücü konumundaki Fransa’nın hala Afrika’da bir çok postmodern sömürgeye sahip olması da bu askeri ekonomi rakamlarını açıklar nitelikte. 

 İngiltere askeri harcaması

En çok askeri harcama yapan ülkeler arasında 48.3 milyar dolar ile 7. Sırada İngiltere yer alıyor. 1. Ve 2. Dünya savaşlarında en çok harcama yapan ülkeler arasında yer alan İngiltere’nin diğer ülkelere göre az harcama yaptığını düşünebilirsiniz ama bu rakamsal verileri daha ayrıntılı incelediğimizde durumun böyle olmadığını kolayca anlayabiliriz. İngiliz toplumunda aşırı derece yükseliş gösteren savaş karşıtı eylemler Afganistan savaşı sonrası iyice yükseldi. Bu durum hükümet ve parlementonun savaş bütçelerini düşürme veya da düşük gösterme eğilimine girmesine sebep oldu. Ancak harcamaların bu kadar düşük olmasının nedeni İngiltere’nin ekonomisini güçlendirmek için askeri ticarete (üretime) ağırlık vermesi. Suudi Arabistan askeri harcamasının büyük bir bölümünü İngiltere’den yapıyor. Yani harcamadan ziyade üretim ve satış konusunda İngiltere’nin savaşlara olan katkısı çok büyük. 

 Japonya askeri harcaması

46.1 milyar dolarlık askeri harcaması ile Japonya 8. Sırada yer alıyor. Dünyanın en kalabalık şehir Tokyo, çok değil sadece yarım asır önce küresel bir felaketin eşiğinden döndü ama Japonya hükümeti bunu çoktan unutmuşa benziyor. Yaşanan son küresel savaşın en acı kaybını yaşayan Japonya’nın bu kadar çok askeri harcama yapmasının başka bir açıklaması olamaz. 

 Almanya askeri harcaması

41.1 milyar dolarlık askeri harcaması ile Almanya listenin 9. Sırasında. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’ya karşı yapılan askeri kısıtlamalar kalktıktan sonra fazla bir süre geçmemesine rağmen, şimdiden diğer ülkelere yaklaşmış görünüyor. 

 Güney Kore askeri harcaması

Dünyanın en büyük askeri ekonomileri sıralamasının 10. Sırasında Güney Kore var. Amerika Birleşik Devletleri’nin Asya’daki en büyük müttefiki konumundaki Güney Kore yıllık 36.8 milyar dolarlık askeri harcaması ile dikkat çekiyor. Bu durum olası bir Kuzey Kore Savaşı’na karşı alınmış önlem gibi dursa da bu tür girişimlerin olası barışı daha fazla imkansızlaştırdığı da ayrı bir gerçek. 

 İtalya askeri harcaması

Avrupa’nın çizmesi 27.9 milyar dolarlık askeri harcaması ile listenin 11. Sırasında. Bir diğer konuya dikkat çekmek istiyorum bu aşamada, Bu tür harcamalarda Avupa ülkelerini bir arada değerlendirmemiz gerekiyor çünkü AB artık ortak bir ordu konumunda. İtalya, Almanya, Fransa ve dolaylı yoldan destekçi olan İngiltere’nin askeri harcamalarını bir arada gördüğümüzde bu askeri harcamalar Rusya’nın harcamalarının birkaç kat fazlasına tekamül ediyor. 

 Avustralya askeri harcaması

İngiltere’nin uzak diyarladaki müttefiki Avustralya ise 24.6 milyar dolarlık yıllık askeri harcaması ile 12. Sırada. Askeri ekonomilerin her kıta ve her bölge de orantısız şekilde artışta olduğunun en büyük göstergelerinden biri de sanırım Avustralya. Olası bir küresel savaşa hazırlanan üst konumunda. 

Brezilya askeri harcaması

Güney Amerika ülkesi Brezilya ise 23.7 milyar dolarlık askeri harcaması ile 13 sırada. 

 Birleşik Arap Emirlikleri askeri harcaması

Daha önce söylediğimiz gibi, Orta Doğu’da hiç bitmeyen savaşların ve sürekli bir yenisi çıkan terör örgütlerinin sebebini anlamak hiç de zor değil. Birleşik Arap Emirlikleri yıllık 22.8 milyar dolarlık askeri harcaması ile listenin 14. Sırasında. 

 İsrail askeri harcaması

Bir başka Orta Doğu ülkesi olan İsrail, 18 milyar dolarlık askeri harcaması ile listenin 15. Sırasında. İsrail’in savaş ekonomisi üzerine fazla bir şey söylemeye gerek yok aslında, gündemden hiç düşmeyen ülkenin savaş ekonomisini az çok herkes tahmin ediyor. 

 Ülkelerin askeri harcamaları

Dünyanın en büyük askeri harcamasını yapan ve askeri ekonomi olarak zirvede yer alan bu 15 ülke için küçük ve can alıcı bir detay daha verelim. Bu ülkeler, sadece 1 yıl boyunca askeri bir harcama bulunmasalar ve bu harcamaları küresel sorunların çözümü için harcasalar, dünyadaki açlık ve gezegeni kaçınılmaz bir felakete sürükleyecek olan küresel ısınma problemini tamamen ortadan kaldırabilirler. Ancak ülkelerin askeri harcamaları azaltılamadığı gibi her geçen gün giderek artmaya devam ediyor. Eğer ülkelerin askeri harcamaları ve savaş ekonomisi bu şekilde büyümeye devam ederse her geçen gün artan savaş sayısının daha da artması kaçınılmaz. Ülkelerin resmi askeri harcamaları Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre hazırlanmıştır. Resmi verilerine ulaşılamayan Kuzey Kore gibi ülkeler bu listede yer almamaktadır.

Kaynak: Mor Çizme