28 Ocak 2018 Pazar

Ülkelerin Askeri Harcamaları ve Zirvedeki Ülkeler



Ülkelerin Askeri Harcamaları ve Zirvedeki Ülkeler
Ülkelerin askeri harcamaları her dönem için en çok konuşulan konular arasında olmuş ama bir türlü durdurulması veya da azaltılması başarılamamıştır. İnsanoğlunun kendi elleri ile meydana getirdiği bu rakamsal harita bir çok kişiyi dehşete düşürebilecek cinsten. Ülkelerin askeri harcamaları 2017 yılında açıklanan ve ülkelerce sadece kayıt altına alınmış olan askeri harcama rakamlarına dayanmaktadır. 

 ABD askeri harcaması

Tahmin edeceğiniz üzere en çok askeri harcama yapan ülke Amerika Birleşik Devletleri. Sadece 2016 yılı, yani 1 yıllık askeri harcaması 686 milyar dolar. Bu rakam ABD ekonomisinin savaşa dayalı bir yol izlemek zorunda olduğunun en büyük kanıtı. ABD’nin dünyanın her hangi bir yerinde, her hangi bir şekilde savaş çıkmasına olan büyük ihtiyacı aslında dünyadaki savaşların nedenini de açıklıyor. Durumu şöyle açıklayalım, sadece 1 yıl boyunca hiçbir bölgede ve hiçbir ülkede savaş çıkmaz ve insanlar barış içerisinde yaşarlarsa, ABD ekonomisi çöker ve ülke iflasını açıklar. Bu sebeple Amerikan Ekonomisinin ayakta kalabilmesi için dinsel, etnik kökensel, demokratik veya da terörizme dayalı bir şekilde (yani sebebi ne olursa olsun) savaş çıkmak zorunda. Yani günümüz dünyasında gerçekleşen tüm savaşların tek bir amacı var. 

 Çin askeri harcaması

ABD’nin ardından ise Çin 2. Sırada yer alıyor. Dünya’nın en kalabalık ülkesi konumunda olmasına rağmen Çin’nin askeri ekonomisi ise ABD’ye oranla çok daha düşük. Çin 215 milyar dolarlık askeri harcaması ile 2. Sırada. 

 Rusya askeri harcaması

Bir diğer küresel güç olan Rusya ise askeri harcamalarını diğer ülkeler gibi her geçen yıl daha fazla arttıran ülkeler arasında. Rusya’nın 1 yıllık askeri harcaması 69.2 milyar dolar. 

 Suudi Arabistan askeri harcaması

Askeri ekonomi ve askeri harcamalar ile ilgili benzer bir liste ile karşılaşanlar 4. sırada Suudi Arabistan’ı görence şaşırabilirler ama bu durum aslında o kadar şaşılacak bir konu değil. Suudi Arabistan uzun yıllardan beri en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer alıyor. Suudi Arabistan’ın askeri harcaması neredeyse Rusya’nın harcaması ile kafa kafaya. 63.7 milyar dolar. Orta Doğu ülkelerinde bu kadar çok harcama yapılıyorsa ve hali hazırda Suudi Arabistan’da her hangi bir savaş açılmış cephe yoksa, Orta Doğu’da süre gelen savaşlara çok şaşırmamak gerekir. 

 Hindistan askeri harcaması

Dünya’nın en kalabalık 2. Ülkesi olan Hindistan’ın asker harcaması ise 55.9 milyar dolar. Çin’nin nüfus kontrol politikaları sayesinde nüfusunu azaltma eğilimine başlamasına istinaden kontrolsüz şekilde nüfus artışı yaşayan Hindistan için geleceğin en kalabalık ülkesi olacak diyebiliriz. Açlık, sefalet ve ülke içindeki adaletsizlikleri bir yana bırakarak, Hinistan’nın 55.9 milyar dolarlık askeri harcamaya sahip olması, dünyanın aklını kaçırdığına dair en önemli kanıtlarından biri. 

 Fransa askeri harcaması

Bir diğer süper güç olan Fransa’nın 1 yıllık askeri harcaması ise 55.7 milyar dolar. Askeri harcama yapan ülkeler arasında 6. Sırada yer alan Fransa için hali hazırda her hangi bir savaş durumu yok gibi görünebilir ama terörizm adı altında yapılan askeri harcama ve desteklerin hemen hemen tamamına Fransa onay veren ülkeler arasında. Avrupa’nın en büyük askeri gücü konumundaki Fransa’nın hala Afrika’da bir çok postmodern sömürgeye sahip olması da bu askeri ekonomi rakamlarını açıklar nitelikte. 

 İngiltere askeri harcaması

En çok askeri harcama yapan ülkeler arasında 48.3 milyar dolar ile 7. Sırada İngiltere yer alıyor. 1. Ve 2. Dünya savaşlarında en çok harcama yapan ülkeler arasında yer alan İngiltere’nin diğer ülkelere göre az harcama yaptığını düşünebilirsiniz ama bu rakamsal verileri daha ayrıntılı incelediğimizde durumun böyle olmadığını kolayca anlayabiliriz. İngiliz toplumunda aşırı derece yükseliş gösteren savaş karşıtı eylemler Afganistan savaşı sonrası iyice yükseldi. Bu durum hükümet ve parlementonun savaş bütçelerini düşürme veya da düşük gösterme eğilimine girmesine sebep oldu. Ancak harcamaların bu kadar düşük olmasının nedeni İngiltere’nin ekonomisini güçlendirmek için askeri ticarete (üretime) ağırlık vermesi. Suudi Arabistan askeri harcamasının büyük bir bölümünü İngiltere’den yapıyor. Yani harcamadan ziyade üretim ve satış konusunda İngiltere’nin savaşlara olan katkısı çok büyük. 

 Japonya askeri harcaması

46.1 milyar dolarlık askeri harcaması ile Japonya 8. Sırada yer alıyor. Dünyanın en kalabalık şehir Tokyo, çok değil sadece yarım asır önce küresel bir felaketin eşiğinden döndü ama Japonya hükümeti bunu çoktan unutmuşa benziyor. Yaşanan son küresel savaşın en acı kaybını yaşayan Japonya’nın bu kadar çok askeri harcama yapmasının başka bir açıklaması olamaz. 

 Almanya askeri harcaması

41.1 milyar dolarlık askeri harcaması ile Almanya listenin 9. Sırasında. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’ya karşı yapılan askeri kısıtlamalar kalktıktan sonra fazla bir süre geçmemesine rağmen, şimdiden diğer ülkelere yaklaşmış görünüyor. 

 Güney Kore askeri harcaması

Dünyanın en büyük askeri ekonomileri sıralamasının 10. Sırasında Güney Kore var. Amerika Birleşik Devletleri’nin Asya’daki en büyük müttefiki konumundaki Güney Kore yıllık 36.8 milyar dolarlık askeri harcaması ile dikkat çekiyor. Bu durum olası bir Kuzey Kore Savaşı’na karşı alınmış önlem gibi dursa da bu tür girişimlerin olası barışı daha fazla imkansızlaştırdığı da ayrı bir gerçek. 

 İtalya askeri harcaması

Avrupa’nın çizmesi 27.9 milyar dolarlık askeri harcaması ile listenin 11. Sırasında. Bir diğer konuya dikkat çekmek istiyorum bu aşamada, Bu tür harcamalarda Avupa ülkelerini bir arada değerlendirmemiz gerekiyor çünkü AB artık ortak bir ordu konumunda. İtalya, Almanya, Fransa ve dolaylı yoldan destekçi olan İngiltere’nin askeri harcamalarını bir arada gördüğümüzde bu askeri harcamalar Rusya’nın harcamalarının birkaç kat fazlasına tekamül ediyor. 

 Avustralya askeri harcaması

İngiltere’nin uzak diyarladaki müttefiki Avustralya ise 24.6 milyar dolarlık yıllık askeri harcaması ile 12. Sırada. Askeri ekonomilerin her kıta ve her bölge de orantısız şekilde artışta olduğunun en büyük göstergelerinden biri de sanırım Avustralya. Olası bir küresel savaşa hazırlanan üst konumunda. 

Brezilya askeri harcaması

Güney Amerika ülkesi Brezilya ise 23.7 milyar dolarlık askeri harcaması ile 13 sırada. 

 Birleşik Arap Emirlikleri askeri harcaması

Daha önce söylediğimiz gibi, Orta Doğu’da hiç bitmeyen savaşların ve sürekli bir yenisi çıkan terör örgütlerinin sebebini anlamak hiç de zor değil. Birleşik Arap Emirlikleri yıllık 22.8 milyar dolarlık askeri harcaması ile listenin 14. Sırasında. 

 İsrail askeri harcaması

Bir başka Orta Doğu ülkesi olan İsrail, 18 milyar dolarlık askeri harcaması ile listenin 15. Sırasında. İsrail’in savaş ekonomisi üzerine fazla bir şey söylemeye gerek yok aslında, gündemden hiç düşmeyen ülkenin savaş ekonomisini az çok herkes tahmin ediyor. 

 Ülkelerin askeri harcamaları

Dünyanın en büyük askeri harcamasını yapan ve askeri ekonomi olarak zirvede yer alan bu 15 ülke için küçük ve can alıcı bir detay daha verelim. Bu ülkeler, sadece 1 yıl boyunca askeri bir harcama bulunmasalar ve bu harcamaları küresel sorunların çözümü için harcasalar, dünyadaki açlık ve gezegeni kaçınılmaz bir felakete sürükleyecek olan küresel ısınma problemini tamamen ortadan kaldırabilirler. Ancak ülkelerin askeri harcamaları azaltılamadığı gibi her geçen gün giderek artmaya devam ediyor. Eğer ülkelerin askeri harcamaları ve savaş ekonomisi bu şekilde büyümeye devam ederse her geçen gün artan savaş sayısının daha da artması kaçınılmaz. Ülkelerin resmi askeri harcamaları Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre hazırlanmıştır. Resmi verilerine ulaşılamayan Kuzey Kore gibi ülkeler bu listede yer almamaktadır.

Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder