27 Ocak 2018 Cumartesi

Vince Gilligan Kimdir



Vince Gilligan Kimdir

Amerikalı yönetmen, senarist ve yapımcı olan Vince Gilligan, Amerikan sinema ve televizyon tarihinin en ünlü isimlerinden biridir. 

 Doğum Tarihi ve Çocukluğu

19 Şubat 1967 yılında Virginia’da doğdu. 1974 yılında annesi ve babası boşandığı için bu yıldan sonra annesi tarafından büyütüldü. Geçirdiği çocukluk dönemi, sinemaya olan eğiliminde önemli rol oynadı. O dönem çocukluk arkadaşı olduğu Angus Wall’un annesi olan Jackie, sanat yönetmenliği yapıyordu. Jackie Vince Gilligan’a ve oğluna 8mm film ödünçe vererek kendi filmlerini çekmeleri yolunda onları teşvik etti. Gilligan sadece 12 yaşındayken kardeşi Patrick ile birlikte Space Wreck’ adında bilim kurgu filmi çekti ve bu filmde kardeşini başrol oynattı. Bu filmi çekmesinden bir yıl sonra da Virginia Üniversitesi’nin düzenlediği film yarışmasında ödül aldı. 

 Eğitim Dönemi

Vince Gilligan 1985 yılında Lloyd C. Bird High School’dan mezun olduktan sonra, New York Üniversitesi’nden kısmi burs kazandı ve üniversitenin sanat fakültesinde olan Tisch School of the Arts’ta film yapımcılığı üzerine güzel sanatlar lisans diploması aldı. Eğitimi için seçtiği okul ve kariyer planları içerisinde Jackie’nin etkisinin büyük olduğunu söyleyebiliriz. 

 Kariyer Dönemi

Kariyerinin sıçrama yaptığı dönem, Fox’da yayınlanan drama dizisi The X-Files ekibiyle çalışmaya başladıkta sonra gerçekleşmiştir. Dizinin 7 yıllık süren yayın tarihi boyunca tam 30 bölüm yazmış, 40 bölümde baş yapımcılığı üstlenmiş ve 2 bölümde de yönetmen olarak görev almayı başarmıştır. Dizi soa erdikten sonra da dizinin bir başka uyarlaması olan Lone Gunmen dizisinde de baş yapımcı olarak görev almıştır. Daha sonrasında ise AMC için Breaking Bad dizisini yazmaya başladı. Breaking Bad konusu ve senaryosu itibariyle bir çok olumlu eleştiri alırken, bir çok kişi tarafından da televizyon tarihinin en başarılı drama dizisi olarak gösterildi. Vince Gilligan Breaking Bad dizisinde senarist ve yapımcılığın yanı sıra, 13 bölümde de yönetmenliği de üstlendi. Özellikle dizinin son bölümü olan ‘Felina’ bölümünde yönetmen koltuğuna oturan Vince Gilligan, bu bölümdeki yönetmenlik başarısıyla, Directors Guild Of America Ödülleri drama dalında en iyi yönetmen seçildi. Dizi ise 2013 ve 2014 yıllarında en iyi drama dizisi ödülününde sahini oldu. Büyük başarı sağlayan Breaking Bad dizisi’nin ardından, dizinin karakterlerinden biri olan avukat Saul Goodman karakteri için Better Call Saul adında başka bir dizinin daha yaratıcısı olmuştur.

Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder