28 Ocak 2018 Pazar

Geleceğin En İlgi Çekici Projelerinden Biri Olan Kovan Zihin Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Geleceğin En İlgi Çekici Projelerinden Biri Olan Kovan Zihin Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Adından anlaşıldığı gibi kovan zihin projesi, arılardan esinlenerek verilmiş bir isim. Kovan zihin kavram ve içerik bakımından da aslında arıların birbirleri arasındaki iletişim şekli ile de hemen hemen örtüşüyor. Projenin tam anlamı ile hayata geçmesi çok yakın bir gelecek olmasa da şimdiden bilim dünyasını ve insanlığı en çok heyecanlandıran projelerden biri. 

 Kovan zihin

Durumu tam olarak anlayabilmeye arılar arasındaki iletişimi açıklayarak başlayabiliriz. Arılar, yeni bir kovan yapımı için yer belirleyecekleri zaman, her biri ayrı ayrı yerlere giderek uygun yeri aramaya başlarlar (burada on binlerce arıdan bahsediyoruz). En uygun yer bulunduğunda bütün arılar bir an da o bölgeye doğru gelmeye başlarlar. En uygun yerin neresi olduğu ve nerede nasıl buluşacaklarına dair kararı ise ortak bir zihin yolu ile yaptıkları düşünülüyor (kovan zihin). Bu iletişim tekniği bir kovana mensup tüm arılar için geçerli. Yapılan araştırmalarda ise arıların kullandığı bu yöntemin insan beyninde de bulunduğu yönünde. 

 İnsanlar neden kovan zihin yöntemini kullanamıyor

Bu türde bir zihin kavramının insanların beyninde var olduğunu savunan bilim insanlarının bunun bir algılama problemi olduğunu söylüyor. Bu algılama sorunlarının ise yapılacak olan teknolojik gelişmeler sayesinde aşılacağı veya da geliştirileceği yönünde ise bazı başarılı deney ve araştırmalar mevcut. 

 Başarılı araştırmaları

Proje kavramının en büyük başarılı araştırmalarına örnek olarak, beyin gücü ile kullanılabilen klavyeler ve protezleri gösterebiliriz. Daha büyük bir boyutta ise bir çok araştırma yapılmaya devam ediyor. Bunların içerisinde 2014 yılında başarı ile gerçekleştirilen bir deney göze çarpıyor. 

Düşüncelerin başka bir kişiye aktarılması

2014 yılında yapılan bir deneyde, İspanya’da bulunan bir kişinin düşünceleri başarılı bir şekilde Fransa’da bulunan birine aktarıldı. Ancak teknolojinin yardımı ile başarıldı bu deney. Düşünceyi aktaracak olan kişi, kendi düşüncelerini elektroensefalorafi (EEG) ve bu düşünceleri çevirmeye yarayan bir klavye ile Fransa’da bulunan alıcıya başarı ile iletti. 

 Kovan zihin insanoğlunu nasıl etkiler?

Öncelikle artık zaman kaybımızı minimuma indirmiş olacağız. Ayrıca her an, herkes hakkında doğru bir bilgiye erişebileceğiz. Bu durum tabii ki yalan söyleme durumunu da ortadan kaldırdığından şu an için biraz korkutucu görünebilir. Ancak ortak çıkarlar söz konusu olduğu için, kişisel bir çıkarda olmayacak. Tabii böyle bir durumun ortaya çıkması ve tüm insanlık tarafından bu kavrama geçilmesinin bazı kafa karıştırıcı durumları da var. 

 Kovan zihin ülke sınırlarını ve politikayı değiştirebilir

Kovan zihin, kavramı gereği her hangi bir ülke, ırk veya da statü gözetmeksizin işleyeceği için dünyanın çok büyük bir değişikliğe uğrayacağını söyleyebiliriz. Kimsenin yalan söylemediği, herkesin eşit olduğu bir dünya, içinde bulunduğumuz dünyadan çok daha farklı olacak. 

 Kovan zihin tehlikeli mi?

Bir diğer göz önünde bulundurmamız gereken konu ise kovan zihin kavramının totaliter bir rejim ile kontrol altına alınması. Ancak bu durum oldukça uzak bir ihtimal. Kovan zihin kavramının tam olarak insanlık tarafından kullanılması içinse en iyimser tahmin olarak binlerce yıl geçmesi gerekiyor. 

Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder