27 Ocak 2018 Cumartesi

Subay Traşını Kim Bulmuştur? Niye Bulmuştur? Subay Traşı Nerden Çıkmıştır? Subay Traşının Altında Yatan Gizli Tarih

Subay Traşını Kim Bulmuştur? Niye Bulmuştur? Subay Traşı Nerden Çıkmıştır? Subay Traşının Altında Yatan Gizli Tarih 

 Subay traşı ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır? Subay traşının altında yatan gizli tarihi öğrenince çok şaşıracaksınız. Subay traşı neden çıkmıştır? Peki, adı neden subay traşıdır? 1900’lü yıllarda ortaya çıkan, modelini ve ismini bu günlere kadar koruyan subay traşının ilk çıktığı yıllara gidip, sebebini ve neden çıktığını öğrenelim.

 M.Ö 13.000
 
Subay traşının ilk çıktığı yıl tabii ki M.Ö 13.000 yılları değil ama çıkma nedeninin kökeni o yıllara dayanıyor. Avrupa’da en az savaşlar kadar can alan vebanın (verem) insanoğlu ile tanışmasının 15.000 yıl öncesine kadar dayandığı tahmin ediliyor.

20. Yüzyıl

En az savaşlar kadar şiddetli sonuçlar doğuran veba salgınları Avrupa ve sonrasında tüm dünyada tarih boyunca milyonlarca can aldı. Ancak son yıllarda azalmaya başlayan hastalık sayısı, 20. Yüzyıl ile yeniden hareketlendi.

 Hastalığın Bulaşıcı Olması

Hastalığın bulaşıcı olması, kalabalık şehir ve bölgelerde hızlı yayılmasını tetikleyen önemli etkenlerden biriydi.

 Savaşlar

Kalabalık bölgelerden biri de askeri bölgelerdi. İnsanların birbirine çok yakın olduğu askeri bölgeler, hastalığın yayılmasını hızlandırıyordu. Özellikle haftalar, aylar ve hatta yıllar süren savaşlar sırasında vebadan ölen insanların sayısı, savaş sırasında ölen insanların sayısı ile yarışır düzeye gelmişti.

 Subay traşının bulunması

Hastalığın yayılmaması, sağlıklı beslenme ve sürekli bakım ile doğru orantılı ilerliyordu. Ancak ortaya çıktığında ise uzun saç ve sakallara sahip kişilerden çevreye ve diğer insanlara bulaşması çok hızlı oluyordu. Veba ve diğer bulaşıcı hastalıkların yayılmasını ve bulaşmasını engellemek, özellikle de savaş sırasında hayati önem taşıyan askerler arasında yaşanan can kayıplarını azaltmak için subay traşı diye bir çözüm bulundu.

 Subay traşı

Sakalların tamamen kesilmiş, saçların ise olabildiğince kısa olduğu bu traş şekli, o dönem vebanın yayılmasını önemli ölçüde azalttı. Daha sonra da tüm ülkeler, ordularında yer alan askerlerine subay traşı zorunluluğunu getirmeye başladı.

 Subay traşı alışkanlığı

Subay traşı bulaşıcı hastalıkların hızlı yayılmamasında ve büyük bir salgına dönmemesinde önemli bir rol oynadı. Sadece veba için değil, tüm bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için orduda yapılan en ideal hamlelerden biriydi subay traşı. Bu yöntem sayesinde, bulaşıcı bir hastalığın hızlıca yayılması için en ideal yerlerden biri olan askeri birliklerde önlem alınmış oldu. Bu alışkanlık hala daha devam etmektedir. Yani subay traşının, sanıldığı gibi moda veya trend ile her hangi bir ilgisi yoktur.

Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder