29 Ocak 2018 Pazartesi

Stark Hanesi Tarihi Game Of Thrones



Stark Hanesi Tarihi Game Of Thrones
Stark hanesi tarihi. Soyları ilk insanlara kadar dayanan Kışyarı’nın en köklü ve en eski ailesi. Kışyarı, 12.000 yıllık geçmişi ile Westeros Kıtası’nın en eski hanedanıdır. Kıta topraklarının neredeyse yarısı Kışyarı toprakları içerisindedir. Kuzeyde Kraliçe’nin Lütfu’ndan, Güneyde Boğaz diye bilinen bölgeye kadar tüm topraklar Kışyarı’na yani Stark Hanedanlığı’na aittir. Görünüş olarak koyu saç rengine sahip, beyaz tenli, ince ve uzun yapıları vardır. Savaşmayı ve kavga etmeyi seven, çabuk parlayan ve istisnasız olarak sözlerini tutan bir karaktere sahiptirler. Stark hanesi tarihi itibari ile de Game Of Thrones dünyasının en köklü ve en eski ailesidir. 

Stark Hanesi tarihi

İlk insanların soyundan gelen Starklar, inanç olarak tıpkı Ormanın çocukları gibi büvet ağaçlarını kutsal sayarlar. Stark ailesinin en önemli dini tapınağı olan tanrı korusunda bir büvet ağacı yer alır ve aile üyeleri inançları gereği sık sık buraya gelirler. En eski hanedan olan ve Kıtanın yarısını toprakları alanında barındıran Starklar, bir çok zaman da tarihin seyrini değiştiren aile üyelerine sahiptir. Mimar Brandon tarihin seyrini değiştiren en önemli Stark üyesidir. Bir başka Stark olan Karlon’un hikayesi de Stark ailesi ve Kışyarı için önemlidir. Karlon stark Kışyarı’nın küçük Lordu konumundayken kuzeyde bir isyan çıkmış ve küçük olmasına rağmen bu isyanı başarı ile bastırmıştır. Bu başarı babası tarafından toprak verilerek ödüllendirilir. Kışyarı’nda Starklar’a sadık bir sancaktar olan Karstark hanesi bu şekilde ortaya çıkmıştır. Stark kanından olan başka bir kuzey hanesi. 

 Stark hanesi bayrağı

Hanedanın bayrağı kışı, buzu ve soğuğu simgeleyen beyaz zemin üzerine çizilmiş ulu kurt resmidir. En meşhur sözleri ise ‘Kış geliyor’dur. Ancak sözlerine çok sadık bir hanedan olduklarını için ‘Kuzey unutmaz’ sözünü de çok sık kullanırlar. Stark Hanedanlığı’nın ilk kurucusu Mimar Brandon’dur. Mimar Brandon, kuzeyde bulunan sur, Kışyarı Kalesi ve bir çok eski büyük yapıyı, kimi zaman devler, kimi zaman da ormanın çocuklarından yardım alarak yapmıştır. Kışyarı Kalesi Mimar Brandon tarafından inşa edildiğinde, kalenin içini sıcak tutacak bir sistemle inşa edilmiştir. Soğuk kış şartlarında bir çok kuzeyli Kışyarı’na gelerek kışı güvenli bir şekilde geçirirler. 

 Yabanilerle kan bağları vardır

Sur’un diğer tarafında yaşayan yabaniler ve Starklar arasında da bir kan bağı bulunmaktadır. Fatih Aegon’un karaya çıkmasından kısa bir süre önce Stark Hanesi’nden olan bir kuzey muhafızı girdiği bir diyalogda Bael adlı bir yabaniye ‘korkak’ der. Bael bu hakareti hiç unutmaz ve devasal suru gizlice tırmanarak Kışyarı’na gelir. Burada kendini şarkıcı olarak tanıtıp, çaldığı müzik ve söylediği şarkılarla herkesi kendine hayran bırakır. Bunun üzerine Stark Hanedanı’nın başında olan Brandon Stark, Bael’e bir isteği olup olmadığını sorar. Yabani Bael’de Kışyarı’nda açan en güzel çiçeği ister. İsteği yerine getirilir ama ertesi gün uyandıklarında hanenin tek varisi ve genç bir kız olan Prenses Stark’ın yerinde olmadığı, onun yerine Bael’e verilen çiçeğin yatakta durduğu görülür. Aradan geçen 1 yıl sonrasında Brandon’un kızı elinde bir çocukla Kışyarı’na döner. Stark soyunun kurumaması için bebek kabul edilir ve bir Stark gibi yetiştirilir. Yıllar sonra ise yabani Bael’in Stark kızından oğlu Kışyarı Lordu olur. Bael arkasında topladığı yabanilerle sura saldırdığında hem savaşı kaybederler hem de oğlu tarafından öldürlür. Babasını öldürdüğünden haberi olmayan Lord Stark, Bael’in kafasını keserek Kışyarı’na getirir. Annesi onu tanır ve bu acıya dayanamayarak intihar eder. Stark ailesinin soyu tükenme tehlikesi yaşadığı dönemde, bu olay sonrasında Stark hanesine bir yabani kanı karışmış ve Stark soyu devam etmiştir. 

 Diz çöken kral

Fatih Aegon’un Westeros’u işgali başladığı sırada Kuzeyin kralı olan Torrhen Stark, kuzeyden büyük bir ordu toplayarak Targaryen’lara karşı ilerler. Ancak ejderhaları gördüğünde savaşı kaybedeceğini anlayıp Aegon’ın önünde diz çöker. Bu durum sonunda Kuzey’deki Stark Ailesi, ‘Kuzey’deki Kral’ unvanını kaybeder ve Aegon’ın kuzeydeki koruyucuları olurlar. Bu olay sonrasında Torrhen Stark, Kuzeydeki Kral olarak değil, diz çöken Kral olarak anılır. 

 İsyan öncesi

Günümüz dünyasına geldiğimizde ise, Starklar yeniden tarih sahnesine çıkarlar. Eddard Stark’ın babası olan Rickard Stark’ın 4 çocuğu vardı. Çocuklarından 2 tanesini güneyli ailelerle evlendirip ittifak yapma düşüncesindeydi. Bu yüzden büyük oğlu Brandon’ı Tully Hanedanı’ndan Catelyn ile, kızı Lyanna’yı ise Baratheon Hanedanı’ndan Robert ile evlendirmeye karar verdi. Ned Stark’ın abisi olan Brandon Stark, karakteri ve yapısı itibariyle Stark’ların ‘ulu kurt Kanı’ taşıdığını kanıtlar nitelikteydi. Muhteşem bir savaşçı, sert ve kavgacı bir yapısı olduğu gibi, yakışıklıydı da. Sözlüsü olan Catelyn ile Nehirova’da olduğu bir sırada, o dönem Catelyn’e aşık olan Petyr Baelish, Brandon Stark’ı düelloya davet eder. Brandon, Baelish’i öldüreceği sırada, sözlüsü Catelyn’in ricası ile Baelish’in canını bağışlar. 

 Robert’ın isyanı

Eddard Stark’ın kız kardeşi olan Lyanna Stark ise tam anlamı ile dişi bir ulu kurt yapısındadır. Çok iyi kılıç kullanan, ata binen ve dövüşen Lyanna aynı zamanda güzelliği ile de ünlüdür. Targaryen ailesinin düzenlediği bir turnuvada Stark’lara bağlı bir ailenin oğlu, bazı şövalyelerin yaverleri tarafından dövülür. Bu duruma şahit olan Lyanna adamı kurtarır. Ertesi gün ise turnuvaya kimliği belirsiz bir şövalye katılır. Bu şövalye Lyanna Stark’tır. Stark’lara bağlı bir ailenin çocuğunu döven yaverlerin, bağlı oldukları tüm şövalyeleri turnuvada teker teker yenen Lyanna Stark yüzünü göstermeden ve kimliğini açıklamadan turnuvayı terk eder. Bu duruma sinirlenen Kral 2. Aerys sinirlenir ve oğlu Rhaegar’ı bu savaşçıyı bulması için görevlendirir. Raegar durumu öğrenince Lyanna’dan çok etkilenir ve aşık olur. Sonrasında ise turnuvayı kazanan Rhaegar Targaryen, eşine vermesi gereken çiçekleri Lyanna’ya sunar ve turnuvanın prensesi ilan eder. Bu olay, Robert’ın isyanı olarak bilinen savaşında ilk kıvılcımı olur. 

 Jon Stark

İsyan henüz başlamamışken Brandon Stark ve baba Rickard Stark, Kral 2. Aerys tarafından haince öldürülür. Bunun üzerine Robert Baratheon isyan başlatır. Ned Stark ise abisi ve babasının öldürülmesi sonucunda Kışyarı Lordu olur. İsyan öncesinde ise ailelerin birbirine verdiği söz gereği Stark ailesinden Brandon yerine Ned Stark, Catelyn ile evlenir. İsyan sırasında Kuzeyin tüm ordularına komuta eden Ned Stark, Robert’ın İsyanı olarak bilinen savaşı, diğer destek veren hanelerle beraber kazanır. Ned Stark savaştan, annesinin kim olduğu bilinmeyen oğlu Jon ile döner. 

Stark Ailesi

Eddard Stark’ın küçük kardeşi Benjen Stark, savaştan sonra Gece Nöbetçileri’ne katılır ve yüksek rütbeli kolcu olur. Stark Hanesi Lordu olan Eddard Stark’ın, savaş sonrası yanında getirdiği piç oğlu Jon dışında, üçü erkek, 5 çocuğu daha vardır. 



Kaynak: Mor Çizme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder